Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Tremor dan sakit telinga semasa berenang berkaitan?

Anonim

Hello doc, saya berusia 19 tahun. Yang pertama. Sebelum ini saya tidak tahu gegaran apa-apa, tetapi mungkin gegaran itu lebih teruk daripada apa yang saya alami, mungkin apa yang saya alami tidak mengalir atau apa yang saya tidak tahu, tetapi setiap kali tangan saya akan gemetar sedikit, seperti jari telunjuk atau jari saya ketika menunjuk berbeza dari orang lain yang tidak gementar. Saya sering mengalami kegigihan di tangan saya sepanjang masa, dan kali ini agak berbeza. Tangan merasakan menggeletar semasa memegang item itu, seolah-olah baru saja mengangkat beban berat walaupun saya tidak mengangkat beban berat sebelum ini. Saya telah gemetar di tangan saya untuk jangka masa yang panjang, saya fikir sejak sekolah menengah pertama atau berusia 13 tahun saya telah mengalami ini Sebenarnya saya ingin bertanya banyak, kedua, sering ketika berenang telinga saya sakit, terutamanya jika air sejuk. Saya menggigil dan telinganya sakit. Sebelum ini saya mendapat rawatan kerana pada masa itu di telingaku ada seperti jerawat, tetapi ia telah sembuh. Saya sering mengalami sakit kepala setelah pulang ke rumah jika melakukan perjalanan atau melakukan aktiviti pada hari seperti kolej, tetapi aktiviti lain seperti sukan (berjalan, gim, selain berenang), jalan yang jauh, dan yang lain saya tidak mengalami pening. Terutama jika saya melakukan aktiviti waktu malam, saya tidak pernah mengalami pusing kecuali saya berenang di waktu malam. Apa gejala-gejala tersebut adalah dok ini? ""

Salam,
Terima kasih kerana bertanya.
Berdasarkan soalan anda:
1. tangan mengejutkan aduan juga boleh dipanggil gegaran, di mana jari atau tangan anda tidak dapat dihentikan dalam satu kedudukan, supaya ada getaran di kawasan tangan atau jari anda atau anggota badan lain.
Tangan termor ini boleh meningkat terutamanya apabila anda letih, selepas mengangkat berat, atau terlalu banyak bekerja.
Beberapa syarat di bawah boleh menyebabkan aduan gegaran, seperti:
1. Keletihan otot, boleh dicetuskan oleh keletihan fizikal, kurang tidur
2. Otot atau anggota badan ruda yang kuat, seperti menolak beban berat atau mengangkat beban berat
3. gangguan elektrolit dalam badan
4. penggunaan rokok, dadah haram atau alkohol
5. gangguan otak, seperti penyakit parkinson
Dengan aduan yang anda rasa, kemungkinan boleh disebabkan oleh keletihan otot dan fizikal, berumur 19 tahun dan aktiviti padat yang anda berikan. Oleh itu meningkatkan masa rehat anda dan melakukan senaman ringan secara teratur boleh membantu mengurangkan aduan ini
2. aduan sakit telinga selepas berenang, mungkin disebabkan oleh tekanan di telinga yang meningkat apabila anda berenang atau berada di dalam air. Apabila anda berenang keadaan fizikal anda tidak optimum, atau mengalami selesema atau batuk, maka aduan telinga anda boleh menjadi lebih menjengkelkan dan lebih menyakitkan. Atas sebab ini, jika keadaan fizikal dan stamina anda tidak sesuai, atau anda berada dalam keadaan flu, anda harus melambatkan aktiviti berenang sehingga keadaan fizikal anda bertambah baik
3. Aduan yang mengalir yang anda sampaikan, yang meningkat semasa perjalanan atau aktif pada siang hari, mungkin disebabkan oleh pengambilan cairan optimum, atau kerana pengambilan kalori semasa perjalanan dan aktiviti petang kurang seimbang, maka badan anda memerlukan lebih banyak tenaga dan cecair, tetapi ia tidak dapat dipenuhi dengan betul.
Di samping itu, kebiasaan tidur pada waktu malam atau kurang tidur juga boleh meningkatkan aduan-aduan ini apabila anda melakukan perjalanan dan melakukan aktiviti siang hari. Oleh itu, kenalpasti perkara-perkara yang berisiko dan elakkan tabiat yang tidak baik untuk tubuh anda.
Walau bagaimanapun, semua ini perlu dibincangkan secara terus dengan doktor keluarga anda atau dengan doktor perubatan dalaman anda. Jururawat akan menjalankan temuduga, pemeriksaan fizikal dan penyiasatan jika perlu. Sehingga para doktor dapat memberikan penjagaan dan perawatan sesuai dengan indikasi.
Ini adalah maklumat yang boleh kami sampaikan.

"