Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Tiada haid, adakah mungkin untuk hamil ???

Anonim

Dok ... saya tertanya-tanya apa ... Selain haid saya tidak memilikinya ... bolehkah saya boleh menstruasi jika saya boleh hamil jika saya boleh menyertai program kehamilan yang diberikan doktor ??? Dan setiap kali saya berhubung dengan suami saya ... tetapi selalunya sperma itu jelas seperti itu ... dan kadangkala putih tebal ... adakah ada kesan penuaan bekerja pada sperma suami tidak baik atau tidak ... ??? ""

Hello, terima kasih kerana meminta on.com :)
Saya akan cuba untuk menjelaskannya.
Saya telah membaca soalan anda sebelum ini, yang sering mengalami haid. Ketiadaan haid dalam istilah perubatan dikenali sebagai Amenorea. Amenorea sendiri dibahagikan kepada 2, iaitu:
Amenorea primer jika sehingga usia 16 tahun seorang wanita belum mendapat haid walaupun tanda kedatangan seksual sekunder (rambut kemaluan, pembesaran payudara) muncul
Amenorea sekunder jika seorang wanita yang telah haid sebelum mempunyai tempoh tidak haid selama 3 bulan atau lebih
Banyak perkara yang boleh menyebabkan amenorrhea primer dan sekunder:
• Tekanan emosi
• Aktiviti yang terlalu berat
• Masalah hormon: untuk haid berlaku banyak hormon memainkan peranan dalam 1 kitaran haid. Salah satunya adalah progesteron hormon yang berfungsi untuk menebal dinding rahim. Dinding rahim menebal tujuannya untuk mengandung. Walau bagaimanapun, jika persenyawaan tidak berlaku, dinding ini akan runtuh dan haid akan berlaku. Gangguan hormon ini juga boleh menyebabkan kelewatan haid.
Kehilangan berat badan secara drastik kerana kekurangan pengambilan makanan boleh menyebabkan seseorang tidak mengalami haid, kerana dalam proses haid itu sendiri memerlukan pelbagai hormon yang diperlukan, hormon itu sendiri memerlukan pelbagai nutrien untuk dihasilkan. Ia juga boleh disebabkan oleh gangguan makan seperti anoreksia nervosa dan bulimia
• Terdapat penyakit lain yang boleh mengganggu fungsi ovari itu sendiri, seperti sista ovari dan sindrom ovari polikistik (PCOS)
• Terdapat penyakit lain yang boleh mengganggu tahap hormon dalam badan, seperti hipotiroidisme, tumor di otak dan hormon menghasilkan kelenjar (pituitari)
• Masalah hormon hipotalamik (FSH)
• Sindrom Cushing merupakan koleksi gejala yang timbul akibat pendedahan kepada tahap kortisol hormon yang tinggi.
Dan ada banyak sebab lain. Tetapi jika anda telah berunding dengan pakar sakit ginekologi dan diberikan terapi hormon, kemungkinan yang berlaku kepada anda hanyalah gangguan hormon. Untuk program kehamilan, sila ikuti nasihat doktor dan dapatkan ubat hormon yang diberikan secara berkala. Kemungkinan mengandung selalu ada, tetapi anda masih perlu menunggu dan cuba.
Untuk sperma jenis sperma yang tebal dan berair, ia juga dipengaruhi oleh beberapa perkara seperti tekanan, aktiviti fizikal berat, kerap atau tidak ejakulasi (pembuangan sperma) semasa hubungan seks dan melancap dan sebagainya. Tetapi untuk mengetahui kualiti sperma tidak hanya dapat melihat kelikatan sperma, tetapi mesti melakukan pemeriksaan makmal yang merupakan analisis sperma. Di samping itu, anda dan suami anda juga boleh berunding dengan Andrologist.
Berikut adalah beberapa perkara yang anda dan suami dapat lakukan untuk menjaga kesihatan badan supaya peluang untuk hamil semakin besar:
• Mengekalkan berat badan yang ideal, menurut Indeks Massa Tubuh
• Bersenam dengan kerap, mempunyai gerakan yang mencukupi
• Makan makanan yang tinggi vitamin C, vitamin E, buah-buahan dan sayur-sayuran
• Minum cukup: untuk wanita, apa yang disyorkan adalah 8 cawan mengukur 200 ml sehari atau sebanyak 1.6 liter. Manakala lelaki dinasihatkan untuk minum sekitar 10 200 ml gelas atau sebanyak 2 liter sehari.
• Mengurangkan makanan karbohidrat berlemak dan tinggi
• Pengurusan tekanan
• Jangan merokok, minum alkohol
Sekiranya anda telah melakukan langkah-langkah di atas tetapi tempoh anda tidak datang, anda boleh berjumpa pakar obstetrik untuk mengetahui sebab sebenar Amenorea, mungkin doktor akan melakukan pemeriksaan tambahan seperti ujian darah, tahap hormon, ultrasound perut, CT SCAN, ujian pemeriksaan kromosom dsb.
Harap membantu, terima kasih :)
Salam, Dr. Mirra Mareta Supit

"