Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Struktur faraj

Anonim

Jadi ini adalah dok. Saya tidak berani untuk memegang faraj dari kali pertama. Ketika saya mencari maklumat di Google, saya bingung tentang strukturnya. Di manakah kedudukan lubang kencing, di mana klitoris, di manakah benjolan yang agak besar dalam pembukaan faraj? Nah, apabila saya menyentuh pembukaan faraj, saya merasakan terdapat lebih daripada satu benjolan atau mungkin benjolan, tetapi ia tidak rata atau licin. Sekarang cuba tekan jari telunjuk saya ke dalam lubang, bagaimana keadaannya menyakitkan, terutamanya yang lebih diperlukan (berhampiran anus). Adakah vagina saya normal? Memandangkan bahawa kadang-kadang bahagian dalam faraj saya terasa gatal (tidak selalunya). Apabila anda melihat atau membaca sesuatu yang merangsang mengapa sakit faraj saya, doc? Adakah itu juga biasa? ""

Hai,

Struktur fizikal (anatomi) pembiakan wanita lebih kompleks daripada lelaki walaupun vagina kelihatan lebih mudah daripada zakar dan buah zakar. Sistem pembiakan wanita terdiri daripada beberapa perkara, iaitu:

 • Di luar vagina termasuk klitoris, labia utama (bibir besar), labia minor (bibir kecil)
 • Bahagian dalam vagina yang meliputi vagina dan bahagian (bahagian luar serviks)
 • Di bahagian dan leher rahim terdapat rahim, tiub fallopian dan ovari
 • Untuk rujukan, inilah gambaran normal luar faraj:

  Jika anda merasakan struktur kental di bahagian dalam faraj, kemungkinan ini disebabkan oleh ruggae. Dalam terusan faraj wanita yang tidak pernah melahirkan ada ruggae, yang terdapat benjolan atau benjolan yang terdapat di sepanjang saluran vagina. Selain ruggae, benjolan di dalam vagina juga boleh disebabkan oleh polip.

  Sakit apabila memasukkan jari atau objek lain ke dalam vagina boleh disebabkan oleh air mata atau luka pada selaput dara, keadaan ini boleh berlaku jika anda tidak pernah melakukan hubungan seks dan selaput dara anda masih utuh. Di samping itu, kerengsaan atau lecet dalam faraj juga boleh menyebabkan kesakitan pada faraj anda.

  Gatal yang kadang-kadang berlaku di dalam faraj bukan aduan untuk dibimbangkan kerana seperti bahagian-bahagian badan yang lain, gatal-gatal juga boleh timbul dalam faraj secara normal. Walaupun kesakitan apabila anda mengalami rangsangan seksual boleh disebabkan oleh perubahan dalam anatomi faraj yang berkaitan dengan rangsangan seksual.

  Jika anda tidak jelas atau masih berasa bimbang, anda boleh pergi ke pakar obstetrik untuk mendapatkan penjelasan terperinci. Di samping itu, doktor juga boleh menyemak keadaan vagina anda untuk menentukan sama ada terdapat kelainan atau tidak.

  Mudah-mudahan berguna,

  Dr. Budiono

"