Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Penyelesaian untuk menangani rahang besar berikutnya

Anonim

Dokumen, mengapa rahang kiri saya lebih besar daripada rahang kanan saya? Tolong ceritakan maklumat saya, kerana saya tidak yakin dengan kawan saya ... Terima kasih ""

Hello Abiel, Rahang manusia terdiri daripada struktur tulang rahang, mengunyah otot (seperti otot masseter), tisu lemak di bawah kulit, dan akhirnya ditutup oleh kulit. Di sudut rahang, tepat di depan telinga, kelenjar parotid juga dapat dijumpai, yang merupakan salah satu kelenjar air liur yang mengosongkan ke dalam rongga mulut.

Perubahan dari salah satu struktur di atas boleh menyebabkan rahang kelihatan asimetri, seperti pembengkakan kelenjar parotid akibat keradangan (parotitis), hipertrofi otot masseter kerana kebiasaan mengunyah pada satu sisi rahang dominan, tumor dalam lemak (lipoma) atau tulang, dan sebagainya. Di samping faktor fizikal, aduan yang sama juga boleh timbul akibat stres atau tekanan psikologi, yang disebut gangguan dismorfik badan. Keadaan ini termasuk dalam gangguan mental di mana seseorang berasa kebimbangan yang berlebihan tentang ketidakpuasan kecil di bahagian tertentu badan, biasanya berkaitan dengan kawasan muka, seperti hidung, rahang, pipi, dan sebagainya. Untuk memastikan aduan anda, saya mengesyorkan agar anda merujuk kepada doktor orang terdekat. Melalui pemeriksaan langsung, doktor akan menganggarkan penyebab asimetri rahang anda. Jika perlu, doktor akan mengesyorkan supaya anda pergi ke doktor pakar yang berkaitan. Jadi, diharapkan ia berguna

"