Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Kesakitan dubur semasa haid dan bagaimana untuk hamil

Anonim

Dock pagi, saya ingin bertanya, mengapa dok jika saya menstruasi lagi suka sakit di dzubur semasa pergerakan usus dan kencing, rahim saya bermasalah, semoga tidak. Dan saya juga telah berkahwin selama 5 bulan tetapi saya tidak hamil walaupun suami saya dan saya mempunyai hubungan yang tetap. ""

Hello Herawati, terima kasih kerana bertanya di: ')

Haid adalah keadaan di mana dinding rahim merosakkan kerana tidak ada persenyawaan. Siklus menstruasi normal berkisar dari 21-35 hari yang dikira dari hari pertama haid hingga pulangan haid. Perdarahan semasa haid boleh berkisar antara 3 hingga 7 hari, dengan darah keluar sekitar 30-70 cc. Satu aduan yang biasanya muncul semasa haid ialah dysmenorrhea atau sakit semasa haid. Dysmenorrhea adalah keadaan yang dicirikan oleh kekejangan otot yang dirasakan di perut bawah yang muncul sebelum atau ketika menstruasi. Apabila dismenore berlaku, bukan sahaja perut merasakan kesakitan, tetapi organ-organ lain yang berada di dalam perut juga boleh merasakan kesakitan kerana di dalam perut gentian saraf tidak hanya bergerak dalam rahim tetapi juga berjalan di organ-organ di sekitarnya seperti anus dan usus. Supaya apabila dismenorhe juga boleh dirasakan kesakitan pada dubur dan vagina. Jadi aduan yang anda alami sekarang masih normal.

Kehamilan adalah tempoh di mana janin mengalami pertumbuhan dan perkembangan sejak persenyawaan terjadi sehingga proses buruh berlangsung. Beberapa faktor yang boleh menjejaskan berlakunya kehamilan:

  • Kesuburan lelaki dinilai oleh kesihatan organ pembiakan lelaki dan kualiti sperma
  • Kesuburan wanita dinilai oleh kesihatan organ pembiakan wanita dan kualiti telur
  • Tempoh masa atau subur
  • Keadaan kesihatan wanita atau calon ibu yang mengandung.

Artikel yang berkaitan dengan topik ini:

  • Bagaimana untuk hamil dengan cepat selepas haid
  • Bagaimana untuk hamil dengan cepat selepas keguguran
  • Bagaimana untuk hamil dengan cepat

Jangan teragak-agak - enggan untuk berunding atau semak dengan pakar obstetrik jika anda benar-benar ingin mendapatkan kehamilan dengan segera.

Mudah-mudahan maklumat ini berguna: ')

- dr. Lia N. Amalina

"