Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Puting payudara tidak menonjol pada kehamilan 36 minggu

Anonim

Selamat Datang Doc, pada masa ini rahim saya berusia 36 minggu, tetapi puting pada PD tidak terlalu menonjol, adakah ada kaitan dengan pengeluaran ASI kemudian dok? terima kasih ... ""

Hello Silviana,

Setiap ibu mempunyai bentuk payudara yang berbeza dan bentuk puting. Puting terbalik yang timbul dari kelahiran biasanya tidak berbahaya, kecuali bahawa puting terbalik boleh menjadi sedikit sukar dalam proses menyusu.

Puting yang tidak menonjol tidak dikaitkan dengan pengeluaran susu ibu (susu ibu boleh kekal berlimpah), tetapi keadaan puting susu yang tidak menonjol dapat menyebabkan kesulitan untuk menyusukan bayi. Untuk mengatasinya, anda boleh melakukan petua berikut:

  • Mengambil kelas laktasi atau kelas hamil, anda boleh mendapat banyak pengetahuan tentang penyusuan susu dalam kelas laktasi
  • Cuba merangsang puting dengan menarik mereka beberapa kali sehari
  • Anda juga boleh menggunakan retractor puting untuk merangsang puting

  • Sekiranya selepas melahirkan puting puting belum menonjol, anda boleh menggunakan perisai puting untuk membantu proses menyusu

Anda boleh membeli peralatan di kedai bayi. Sekiranya anda mengalami kesukaran menyusu, anda boleh berunding dengan kaunselor laktasi di klinik laktasi. Dan jika anda merangsang puting sehingga puting puting, perhatikan bahawa rangsangan puting boleh merangsang kontraksi uterus berlebihan. Oleh itu, lakukan rangsangan dengan berhati-hati dan jika perlu, dapatkan rawatan obstetrik anda terlebih dahulu.

Berikut adalah artikel yang berkaitan dengan topik soalan anda:

Perubahan bentuk payudara wanita hamil
Menyusu dengan puting beliung rata

Terima kasih dan semoga membantu,

Dr. Devika Y

"