Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Prosedur pembedahan sista ovari

Anonim

Dok Sy telah didiagnosis mempunyai sista di ovari kanan kira-kira 14 cm. Saya ingin bertanya tentang operasi itu, berapa lama cm yang akan saya lakukan? Adakah tanda jahitan kelihatan sangat jelas? Berapa lamakah ia menyembuhkan? Dan jika saya hamil kemudian, bolehkah saya tidak melahirkan bayi secara normal? Terima kasih ""

Halo Widy, terima kasih atas soalan itu. Setiap wanita mempunyai sepasang ovari. Ovari berada di sebelah kanan dan kiri rahim, saiz walnut. Ovari bertanggungjawab untuk menghasilkan telur (ovulasi) yang jika tidak disenyawakan akan memicu haid. Walaupun jika telur disenyawakan, persenyawaan akan membentuk yang kemudian akan berkembang menjadi janin.

Sista ovari adalah keadaan di mana terdapat kantung yang terisi cecair di ovari anda. Cyst boleh berfungsi dan sista patologi (tidak normal). Tisu berfungsi adalah sista kerana pematangan telur yang akan disenyawakan, ini disebabkan oleh hormon dan normal. Sementara itu, sista yang tidak normal atau patologi adalah sista yang disebabkan oleh sel yang tidak normal kepada kanser.

Sista patologi biasanya termasuk:

  • PCOS
  • endometriosis sista
  • sista dermoid
  • adenomyosis sista

Mengendalikan sista ovari adalah salah satu daripada mereka dengan langkah pembedahan atau pembedahan. Beberapa teknik pembedahan seperti laparoskopi hanya akan menggunakan hirisan kecil. Tetapi saiz sista adalah 14cm biasanya digunakan teknik pembedahan dengan incisions besar atau laparotomy. Saiz insisi biasanya bergantung kepada keadaan pesakit sendiri. Sista besar tidak boleh menggunakan laparoskopi. Penyembuhan luka dalam pembedahan laparotomi atau dengan hirisan yang besar biasanya mengambil masa 1 hingga 2 minggu. Tetapi penyembuhan yang sempurna biasanya mengambil masa 1-3 bulan. T pembedahan perut untuk sista tidak melibatkan pembedahan rahim sehingga tidak benar-benar masalah untuk penghantaran normal. Tetapi untuk menentukan keputusan bagaimana untuk menyampaikan bukan sahaja melalui sejarah pembedahan tetapi pelbagai pertimbangan lain seperti saiz bayi, kedudukan bayi, usia kehamilan dan keadaan ibu yang lain. Anda perlu berunding dengan pakar obstetrik anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Mudah-mudahan berguna,

Dr. Anissa

"