Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Perut di sekitar butang perut terasa keras di kalangan pesakit CKD

Anonim

Selamat pagi, Doktor, saya ingin bertanya mengapa perut ibu saya (berumur 61 tahun, orang dengan CKD yang menjalani HD) adalah sukar di sekeliling butang perut jika ditekan? Walau bagaimanapun, ia tidak terasa menyakitkan dan ibu saya tidak mual / muntah atau mengalami demam, tetapi ibu saya mengalami kesulitan membuang air kecil, kadang-kadang dalam 1 minggu BAB hanya sekali. Adakah perut keras seperti itu ada kaitan dengan buang air besar? Terima kasih ""

Hello Araska,

Perut yang terasa keras, tidak menyakiti, tidak mual, tidak mempunyai demam, mengalami kesukaran membuang air besar yang mempunyai sejarah CKD pada HD atau kegagalan buah pinggang, gejala-gejala ini mungkin disebabkan oleh keadaan seperti: Oleh kerana sembelit, bahagian yang keras adalah bangku yang terkumpul perut Tumor usus. Pertumbuhan tumor dalam organ pembiakan. Terabanya hemodialysis peritoneal atau peranti dialisis dipasang di perut. sehingga kecurigaan ascites adalah penumpukan cecair menyebabkan penumpukan cecair perut yang berpotensi menyebabkan jangkitan. Perut yang keras dapat menunjukkan tanda kecemasan jika perut mengeras, membengkak dan disertai oleh demam, sakit kuat dirasakan memerlukan rawatan perubatan segera.

Adalah disyorkan untuk membuat pemerhatian jika selepas pergerakan usus adalah perut melembutkan dan benjolan tidak dapat dipercaya. Keadaan ini juga boleh dirujuk oleh seorang doktor, doktor akan melakukan pemeriksaan ultrasound sehingga x-ray perut, pemeriksaan lanin boleh dilakukan dengan pemeriksaan hematologi darah dan pemeriksaan fungsi buah pinggang dan air kencing rutin. Rawatan diberikan mengikut punca boleh dengan ubat pelembut BAB, ubat untuk elektrolit, pembedahan jika terdapat tumor yang memerlukan pembedahan.

Makan makanan berserat, minum cukup, bergerak banyak dan gunakan air kelapa atau pisang sebagai sumber elektrolit kalium supaya usus dapat bergerak. Cukup tidur dan elakkan dari tidur.

klik artikel; Sembelit. Kegagalan buah pinggang kronik

"