Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Penyebab kerap sejuk selepas melahirkan dan sakit payudara ketika menyusu

Anonim

Dock pagi. Saya mahu bertanya. 1. Selepas melahirkan kenapa saya sering kerap sejuk. Mengejar setiap petang. Malah mandi hangat kadang-kadang terus menggigil selepas itu. 2. Terkadang PD kanan saya kelihatan seperti batu di dalamnya dan terasa sangat menyakitkan. Kesakitan boleh 2-3 hari. Walaupun saya selalu memberi makan bayi secara bergantian kanan dan kiri PD hingga kosong. Sila jawab doktor Terima kasih banyak ""

Hello Yui,

Aduan pertama sering menggigil. Menggigil adalah mekanisme badan untuk meningkatkan suhu badan dengan cara mengatasi kontraksi otot berulang kali. Menggigil kerana badan sejuk atau udara dan cuaca sejuk. Penggoncang sejuk biasanya tidak diiringi oleh demam. Chills tanpa demam juga boleh didapati di kalangan orang yang mengalami gangguan hormon tiroid. Manakala jika menggigil diiringi oleh demam, kemungkinan jangkitan berlaku di dalam tubuh, seperti mastitis / peradangan pada payudara di ibu-ibu yang menyusui.

Untuk memastikan penyebab kerengsaan anda mengalami anda perlu berunding dengan doktor anda secara langsung, terutamanya jika anda mengalami menggigil yang disertai oleh demam. Doktor akan melakukan pemeriksaan misalnya dengan ujian darah untuk mengetahui sama ada terdapat jangkitan atau gangguan hormon dalam diri anda. Kemudian anda akan diberi rawatan yang tepat. Beberapa tip yang boleh anda lakukan:

  • Elakkan mandi terlambat
  • Mandi dengan air suam tetapi tidak lebih daripada 15 minit
  • Ambil halia hangat selepas mandi
  • Tetapkan suhu bilik agar tidak terlalu sejuk, contohnya dalam suhu 25-27 darjah Celcius atau lebih
  • Dapatkan rehat yang cukup untuk mengelakkan keletihan. Badan keletihan akan lebih mudah terdedah kepada jangkitan
  • Senaman yang kerap
  • Minum banyak air

Mengenai rupa batu di payudara yang menyakitkan, selepas "batu" dibuang, rasa sakit itu hilang? Jika ya, peluang adalah batu disebabkan oleh pengumpulan susu ibu di payudara. Kemungkinan pengeluaran susu anda sangat tinggi, jadi walaupun ia telah diambil secara bergantian, teruskan payudara "penuh". Ini sebenarnya adalah kelebihan untuk ibu-ibu yang menyusu kerana tidak semua ibu menyusu susu mereka boleh jadi banyak.

Untuk mengatasi aduan di payudara, anda boleh menyusu susu setiap 2 jam. Jika setiap 2 jam payudara masih terasa penuh dengan sakit, cuba pam susu anda di antara menyusu. Susu susu yang telah dipam boleh disimpan di dalam peti sejuk dan dipegang selama 6 bulan.

Di samping itu, anda juga boleh melakukan urutan pekeliling pada payudara untuk memudahkan ASI dan mengelakkan berlakunya susu ibu seperti "batu". Jika anda merasa sakit, anda boleh memampatkan payudara dengan air suam.

Tetapi jika payudara menyakitkan, mereka tidak bertambah baik dengan memampat panas dan disertai dengan demam, menggigil, dan merasa tidak sihat, ada kemungkinan anda mempunyai mastitis. Mastitis adalah keradangan payudara yang sering dialami oleh wanita hamil. Pengendalian mastitis adalah dengan menurunkan demam, sakit, dan antibiotik jika perlu. Sekiranya anda mengalami gejala mastitis, anda perlu berunding dengan doktor supaya pemeriksaan dapat dilakukan dan rawatan yang sesuai diberikan.

Berikut adalah artikel yang berkaitan dengan topik soalan anda:

Badan menggigil
Mastitis

Terima kasih dan semoga membantu,

Dr. Devika Y

"