Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Penyebab kerap kencing dan kencing tidak lengkap

Anonim

Doktor. Saya kencing tidak cukup lama selama hampir setahun. Lihat doktor. Tetapi ia masih tidak mengingatkan saya untuk makan ubat. Buat pemeriksaan air kencing. Semak darah. Semak buah pinggang. Doktor berkata ok. Tetapi lebih kerap buang air kecil setiap 10-15 minit pada waktu siang dan malam. Seperti air kencing tidak merasa kenyang. Selepas kencing. Saya menghidu air kencing apabila duduk dan berbaring. Saya tidak tahu apa lagi yang perlu dilakukan. Bolehkah anda membantu saya doktor? Saya 24. Apa yang perlu saya lakukan untuk doktor? Saya tidak selesa dan saya sering buang air kecil. ""

Terima kasih kerana meminta on.com

Keadaan kencing yang kerap dan juga kencing tidak ringan dan boleh disebabkan oleh gangguan terhadap sistem kencing. Penyebab yang mungkin adalah jangkitan saluran kencing, batu saluran kencing, pundi kencing yang terlalu aktif, pembesaran kelenjar prostat, dan kanser prostat. Di samping itu, terdapat keadaan sistemik yang lain yang juga boleh menyebabkan aduan yang sama seperti diabetes, tekanan psikologi, kesan sampingan ubat tertentu, dan gangguan saraf.

Untuk mengetahui sebab tepat aduan anda, disarankan agar anda melihat doktor secara langsung. Anda boleh melihat pakar dalam ubat dalaman untuk pemeriksaan dan rawatan lanjut. Doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal serta sokongan seperti ultrasound jika diperlukan. Kemudian rawatan yang sesuai akan diberikan mengikut kemungkinan diagnosis. Sementara itu, berikut adalah beberapa langkah mudah yang mungkin membantu:

  • Urut lembut pada pundi kencing di bahagian bawah abdomen
  • Memampatkan hangat pada bahagian bawah abdomen
  • Elakkan daripada memegang air kencing
  • Bersihkan organ intim secara berkala untuk mengelakkan jangkitan saluran kencing
  • Meningkatkan penggunaan air untuk mencegah pembentukan kristal bahan sisa yang berpotensi menyebabkan batu saluran kencing
  • Makan makanan berkhasiat dan senaman yang kerap

Semoga berguna, Dr. Previyanti

"