Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Penyebab penampilan seketul kecil di sekeliling rambut kemaluan dan cara mengeluarkannya

Anonim

Doc ... di sekitar rambut kemaluan di bahagian atas terdapat satu benjolan kecil seperti benjolan, kira-kira 3 hari yang lalu ia tidak hilang, saya fikir ia hanya benjolan biasa. Kenapa dok? Bagaimana untuk merawatnya. Terima kasih doc. ""

Hello Vira, Ketulan di sekitar rambut / rambut kemaluan mungkin disebabkan oleh folliculitis. Folliculitis sering disebabkan oleh kebiasaan bercukur, menyebabkan jangkitan dan keradangan di folikel rambut. Folliculitis menyebabkan aduan ketulan seperti jerawat, kemerahan, sakit, dan terdapat bintik kuning di tengah yang mengandungi nanah. Folliculitis umumnya boleh bertambah baik dalam masa 7-10 hari. Untuk membantu penyembuhan, anda boleh melakukan petua berikut:

  • Memampatkan panas pada ketulan
  • Gunakan seluar yang selesa dan longgar
  • Jangan memecahkan benjolan
  • Ketulan bersih dengan sabun antibakteria
  • Elakkan bercukur / menarik rambut kemaluan
Selain disebabkan oleh folikelulitis, ketulan di sekitar rambut kemaluan juga boleh disebabkan oleh perkara lain seperti bisul, zat, folikulitis pseudo, moluscum contagiosum, dan sebagainya. Untuk memastikan anda memerlukan pemeriksaan langsung oleh doktor. Sekiranya benjolan tidak hilang selepas 10 hari atau peningkatan benjolan, ia adalah idea yang baik untuk melihat seorang doktor diperiksa dan diberi rawatan lanjut dengan melegakan kesakitan, anti-radang, antibiotik dan salap antibiotik. Maklumat berikut yang boleh anda baca untuk menambah wawasan: Folliculitis Terima kasih dan semoga membantu, Dr. Devika Y

"