Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Penyebab jantung bocor dalam bayi

Anonim

Assalamualaikum. Doktor saya ingin bertanya kepada saya apa sebab utama bayi yang didiagnosis dengan jantung bocore adalah dua hari selepas kelahiran, walaupun pada 9 bulan kehamilan saya akan memeriksa pakar obstetrik setiap bulan. Anak saya meninggal dunia 9 bulan. Terima kasih ""

Hello Ms. Aning, terdapat banyak sebab penyakit jantung kongenital (PJB), contohnya:

  • faktor genetik / kelainan kromosom semasa proses perkembangan dan perkembangan janin pada rahim
  • kesan ubat tertentu
  • jangkitan rahim semasa kehamilan terutamanya TORCH (Toxoplasma, rubella, CMV dan herpes simplex)
  • pendedahan kepada bahan kimia dan semasa kehamilan
  • radiasi
  • dsb.
Ia adalah sukar untuk menentukan sebab, tetapi jika anda hamil / merancang untuk hamil sekali lagi, sejarah ini harus dikemukakan kepada pakar obstetrik supaya sekurang-kurangnya ujian pemeriksaan / pemeriksaan dapat dilakukan pada beberapa sebab yang mungkin seperti pemeriksaan untuk jangkitan TORCH, walaupun mungkin tidak semua penyebab di atas dapat dikesan. Keabnormalan jantung kongenital tidak selalu tanpa peperiksaan ultrasound / ANC, dan jika ada kebocoran, tidak semestinya dianggap tidak normal, kerana dalam peredaran janin, janin tidak menggunakan paru-parunya, dan secara semulunya ia akan mempunyai beberapa 'kebocoran' fisiologi ' (normal) yang baru akan ditutup selepas dia dilahirkan kerana kebocoran diperlukan untuk menyokong hidupnya selagi dia berada di rahim, contohnya:
  • CHD dipanggil ductus arteriosus paten (PDA). Kebocoran ini adalah normal dan sebenarnya diperlukan apabila janin masih dalam kandungan, selepas lahir, janin akan mula menggunakan paru-paru, maka saluran ini akan ditutup kerana tidak diperlukan lagi, jika untuk beberapa alasan ia tidak menutup, maka penyakit jantung kongenital akan terjadi PDA.
Saya tidak tahu apa jenis kelahiran PJB adalah seorang ibu, tetapi sebab mengapa ia tidak didedahkan semasa ANC boleh kerana:
  • kebocoran tidak dikesan semasa ANC, kerana tidak semua PJB dapat dikesan oleh ultrasound 2 D
  • beberapa jenis kebocoran jantung seperti PDA dan ASD (kebocoran bilik jantung), yang normal semasa rahim, dan menjadi masalah jika gagal menutup selepas lahir, jadi dalam jenis CHD ini, diagnosis hanya boleh dibuat selepas lahir.

Anda boleh lihat dalam gambar di atas bahawa di dalam rahim terdapat kebocoran di dalam bilik jantung (foramen ovale) dan di duktus arteriosus. Bendalir harus ditutup selepas kelahiran, jika tidak maka ASD dan PDA akan terjadi. Kedua-duanya hanya boleh ditubuhkan selepas penyerahan, jadi mereka pastinya tidak akan dijumpai dalam pemeriksaan kehamilan, kerana kehadiran kedua-dua 'kebocoran' adalah normal dan diperlukan oleh janin semasa dalam rahim PJB Jadi saya boleh mengatakan, mudah-mudahan bermanfaat. Rico Novyanto

"