Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Penyebab neuralgia trigeminal

Anonim

Apakah sebab-sebab saraf trigeminal ""

Hello Evie,

Mungkin apa yang anda maksudkan adalah neuralgia trigeminal. Neuralgia trigeminal adalah keadaan sakit kepala yang dipengaruhi oleh saraf trigeminal. Saraf trigeminal adalah sarah yang menyampaikan sensasi dari muka ke otak, dan mengawal fungsi motor muka termasuk menggigit dan mengunyah.

Penyebab neuralgia trigeminal adalah gangguan fungsi saraf trigeminal, contohnya kerana terdapat penindasan saluran darah ke saraf trigeminal di kawasan otak bawah. Selain itu ia juga boleh disebabkan oleh penyakit lain seperti kecederaan, komplikasi pasca operasi, strok, sklerosis berganda, dan tumor.

Neuralgia trigemina boleh menyebabkan beberapa simptom seperti sakit seperti kejutan, kekejangan, atau kekejangan di satu titik muka atau boleh merebak ke bahagian lain muka untuk beberapa waktu dan ada jeda yang tidak menyakitkan antara serangan. Bahagian muka yang dapat merasakan kesakitan seperti gambar di atas. Sakit boleh dicetuskan dengan menyentuh wajah anda, bercakap, memberus gigi, tersenyum, berpakaian, bercukur muka anda, mencuci wajah anda, makan atau minum.

Pemeriksaan neuralgia trigeminal adalah melalui temu bual, peperiksaan fizikal dan sokongan termasuk ujian neurologi, ujian refleks, dan MRI jika perlu. Walaupun rawatan diselaraskan kepada keadaan pesakit boleh menjadi anticonvulsant, suntikan botox, agen antispasmodik, kepada pembedahan.

Sekiranya anda mengalami gejala neuralgia trigeminal, anda perlu berunding terus dengan doktor supaya pemeriksaan lanjut dapat dijalankan dan rawatan yang paling sesuai diberikan.

Berikut adalah artikel yang berkaitan dengan topik soalan anda:

Neuralgia trigeminal

Terima kasih dan semoga membantu,

Dr. Devika Y

"