Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Punca dan mengatasi batuk mukus dalam 1 bulan bayi

Anonim

Pada waktu malam, saya ingin bertanya, bayi saya hanya kira-kira 1 bulan, tetapi dalam beberapa hari kebelakangan saya telah mendengar bahawa terdapat kekacang / lendir dalam kerongkongnya dan selalunya dia batuk tetapi batuk bukan pembedahan kerap membuatnya rewel ???? selepas dia terbatuk lagi, dokumen itu masih dalam keadaan di mana dia masih dapat menyusu dok, kami seperti orang tua yang ingin mengambil ubat kerana umurnya masih terlalu mudah, meminta penyelesaian, apa yang perlu dilakukan untuk menangani penyakit itu seperti ini, adakah ia sebenarnya membawa ia ke puskesmas atau ada penyelesaian lain untuk dok ????, terima kasih di muka dokumen ""

Selamat malam, terima kasih kerana bertanya. Batuk yang berlaku pada bayi sering membimbangkan, terutama jika dia masih kecil dan kelihatan lemah. Tetapi sebenarnya, batuk sendiri adalah mekanisme pertahanan tubuh terhadap gangguan dalam saluran pernafasan, ia boleh menjadi habuk, lendir yang dihasilkan disebabkan oleh jangkitan bakteria, virus, atau asap rokok, dan alergi.

Antara sebab-sebab batuk yang boleh berlaku pada bayi adalah:

  • Keadaan bronchiolitis
  • Pneumonia
  • Asma
  • Masukkan objek asing
  • Batuk kokol
  • Croup

Dalam kes anak anda, adalah benar bahawa pada usia yang sangat muda, tidak baik untuk memberi ubat secara langsung kepada bayi. Terutama pada tahun pertama hidupnya, bayi itu mungkin mengalami 8 batuk waktu kerana sistem imunnya masih berkembang. Selain itu, batuk ringan biasanya boleh hilang dengan sendirinya, maksimum 2 minggu. Apa yang anda boleh lakukan untuk membantu melegakan batuk pada bayi adalah dengan meningkatkan penyusuan susu ibu, elakkan daripada meletakkan bayi selepas menyusu.

Selain itu, jangan teragak-agak untuk memeriksa anak anda secara langsung kepada pakar pediatrik jika dia menunjukkan simptom demam yang tinggi melebihi 39 darjah Celsius, demam berlangsung lebih daripada 3 hari, batuk sehingga menyebabkan muntah, sesak nafas, bayi kelihatan pucat atau kebiruan, kahak adalah kuning, hijau atau kecoklatan, bayi itu enggan menyusu, atau dengan mudah jika dia mula kelihatan sangat menderita batuk dan batuk sangat kerap dalam satu hari. Oleh itu, semoga menjawab soalan anda.

"