Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Penjelasan mengenai Tetralogy of Fallot

Anonim

Dokumen selamat malam. Saya ingin bertanya mengenai dok TOF. Soalan 1. Kenapa sianosis hanya pada kuku dan bibir 2. Kenapa pampasan TOF pesakit berjongkok daripada tidur atau sesuatu yang lain 3. Kenapa dalam kes pesakit TOF adalah berat badan rendah? Sila jawab ya doc, terima kasih doc "

Hello Kiki, Tetralogy of Fallot (TOF) adalah penyakit jantung kongenital yang paling umum yang dicirikan oleh:

  • stenosis pulmonari
  • kecacatan septal ventrikel / VSD
  • kedudukan aorta yang tidak normal
  • hipertrofi yang tidak normal / penebalan otot dinding ventrikel kanan

Berkaitan dengan soalan anda:

  1. Sianosis dalam TOF hanya berlaku di kuku dan bibir kerana sianosis adalah pusat, yang disebabkan oleh kekurangan oksigenasi kerana tahap oksigen dalam darah tiba-tiba jatuh dengan ketara, biasanya berlaku apabila anak makan, menangis, atau gelisah ('Tet' mantra)
  2. Pengendalian awal mantra 'Tet' adalah untuk meletakkan anak / bayi dalam kedudukan jongkong, yang lutut dipasang pada dada. Kedudukan ini bertujuan untuk meningkatkan ketahanan sistemik supaya ia membantu meningkatkan aliran darah ke paru-paru. Jawatan lain tidak boleh memberikan kesan ini.
  3. Kanak-kanak dengan TOF selalunya mempunyai berat badan yang rendah atau sejarah pertumbuhan yang buruk kerana metabolisme mereka meningkat untuk memenuhi keperluan badan, tidak seperti kanak-kanak normal yang lain. Oleh itu, pengambilan makanan untuk kanak-kanak dengan TOF mestilah tinggi kalori.
Oleh itu, semoga membantu. Lili

"