Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Rawatan untuk tanda lahir merah (hemangiomas)

Anonim

Pada sebelah petang, saya ingin bertanya tentang tanda lahir merah (Hemangioma) pada anak saya berusia 3 bulan di mana leher lipatan menyebabkan lepuh dan pendarahan. Persoalannya adalah sama ada ia berbahaya untuk anak saya dan cara memperlakukannya seperti apa yang dapat hilang. Terima kasih, Sarif ""

Hello Sarif, terima kasih atas pertanyaan itu

Hemangiomas pada dasarnya adalah tumor saluran darah yang jinak yang boleh dilihat pada kulit bayi. Keadaan ini tidak berbahaya dan dalam kebanyakan kes tidak memerlukan rawatan kerana hemangioma ini akan hilang dengan sendirinya. Pada tahun pertama kehidupan kanak-kanak, hemangioma ini sememangnya dapat dilihat semakin besar. Selepas setahun berlalu pertumbuhan akan berhenti dan hemangioma akan mula mengecut dengan sendirinya. Pada usia 5 tahun kebanyakan hemangiomas telah menyusut hanya meninggalkan warna kulit yang berbeza dari kulit di sekelilingnya. Terapi untuk hemangiomas hanya diberikan dalam keadaan tertentu seperti hemangiomas yang mengganggu penglihatan dan pernafasan. Sekiranya tiada tanda-tanda yang teruk akibat hemangiomas, terapi biasanya tidak akan diberikan.

Jika hemangioma anak anda berdarah, anda boleh menekan bahagian pendarahan dengan kasa bersih selama 10-15 minit sehingga pendarahan berhenti. Jika pendarahan tidak berhenti, anda boleh membawa anak anda ke pakar pediatrik untuk rawatan lanjut. Anda tidak boleh menyentuh atau menyentuh lesi hemangioma di leher anak anda. Anda juga perlu berhati-hati apabila mandi anak anda atau memakai baju supaya hemangioma tidak digosok dan berdarah. Anda juga boleh memohon pelembap ke kawasan hemangioma untuk menghalang kulit daripada menjadi kering dan mudah pendarahan. Pastikan anda memilih pelembap yang bebas haruman dan lembut untuk kulit bayi.

Jadi banyak maklumat dari saya, saya harap anda boleh menjawab

"