Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Rawatan bronchopneumonia pada kanak-kanak

Anonim

Saya ingin meminta dokumen ... anak saya mempunyai bronchopneumonia betul, ia dikenali selepas x-ray paru-paru ... dan oleh doktor yang diberikan terapi oat selama sekurang-kurangnya 6 bulan ... apakah langkah yang betul untuk rawatan bronchopneumonia? ""

Hello Fajar, terima kasih kerana bertanya. Saya ingin memaklumkan anda terlebih dahulu. Takrif kanak-kanak menurut Undang-Undang Republik Indonesia Nombor 23 tahun 2002 menyatakan bahawa kanak-kanak adalah seseorang yang berumur 18 tahun. Manakala beberapa hospital menyatakan bahawa pengendalian pesakit pediatrik adalah sehingga usia 14 tahun.

Bronkopneumonia atau pneumonia adalah keradangan akut yang menyerang tisu paru-paru dan sekitarnya. Pneumonia adalah bentuk jangkitan pernafasan akut yang paling teruk kerana ia boleh menyebabkan kematian. Bakteria yang paling sering menyebabkan pneumonia ialah pneumococci ( Streptococcus pneumonia ), HiB ( Haemophilus influenza type B), dan staphylococci ( Staphylococcus aureus ). Gejala yang dialami oleh kanak-kanak apabila mengalami radang paru-paru adalah peningkatan kekerapan pernafasan supaya kanak-kanak itu kelihatan sesak. Di samping itu, tarikan dinding dada yang lebih rendah diperoleh setiap kali kanak-kanak bernafas.

OAT (ubat antituberculosis) adalah terapi yang diberikan kepada penghidap tuberkulosis. Tuberkulosis disebabkan oleh bakteria Mycobacterium tuberculosis yang boleh disebarkan melalui udara apabila batuk, bersin dan bercakap. Menentukan kanak-kanak yang menderita batuk kering atau tidak lebih sukar daripada dewasa, ini kerana gejala batuk kering pada kanak-kanak sering tidak spesifik. Tuberkulosis juga sering mempunyai gejala yang serupa dengan penyakit lain seperti pneumonia atau bronkitis. Oleh itu, penentuan tuberkulosis pada kanak-kanak ditentukan oleh pemarkahan, iaitu sejarah hubungan dengan pesakit tuberkulosis, ujian tuberkulin (pemeriksaan kekebalan terhadap jangkitan TB), status pemakanan, demam 2 minggu atau lebih, batuk kronik 3 minggu atau lebih, pembesaran nodus limfa, pembengkakan tulang / sendi, serta penilaian x-ray.

Untuk mengetahui lebih banyak keadaan yang pasti dalam anak anda, anda boleh berunding sekali lagi dengan doktor atau pakar pediatrik terdekat anda. Pediatrik akan menjalankan peperiksaan dalam bentuk soalan, peperiksaan fizikal, dan pemeriksaan seperti ujian darah, pemeriksaan x-ray, pemeriksaan dahak, atau siasatan lain jika perlu.

Anda juga boleh membaca artikel "Tuberkulosis pada kanak-kanak" dan "Pneumonia pada kanak-kanak" yang jika anda juga boleh membantu. Terima kasih Mudah-mudahan berguna.

"