Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Penggunaan amoksisilin untuk merawat sakit tekak

Anonim

Selamat petang doc .. Bolehkah amoxilin diberikan kepada pesakit yang sakit tekak, bukan amoxilin trihydrate? Terima kasih ""

Hi.

Keradangan tekak atau yang lazimnya disebut sebagai pharyngitis adalah keadaan di mana keradangan berlaku di tekak, sakit tekak boleh disebabkan oleh pelbagai sebab, seperti jangkitan virus atau bakteria.

Untuk mendiagnosis strep throat, pemeriksaan doktor diperlukan terlebih dahulu. tidak dapat mendiagnosis sakit tekak berdasarkan hanya gejala. Selain itu tidak semua sakit tekak memerlukan rawatan menggunakan antibiotik. Menggunakan antibiotik yang tidak sesuai sebenarnya boleh memburukkan keadaan anda.

Amoxicillin adalah antibiotik yang boleh digunakan untuk merawat jangkitan bakteria di saluran pernafasan, kulit, saluran kencing. Amoxicillin, amoxicillin trihidrate, adalah sama dengan antibiotik, dan kesan kerjanya adalah sama. Walau bagaimanapun, tidak disyorkan untuk menggunakan antibiotik sembarangan. Penggunaan antibiotik yang tidak betul juga boleh menyebabkan rintangan bakteria.

Oleh itu, periksa keadaan anda secara langsung kepada doktor. Minum air secukupnya, dan penting untuk tidak merokok.

artikel berikut yang boleh anda baca mengenai antibiotik

semoga berguna. terima kasih

"