Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Rawatan pertama untuk penderita hipertensi

Anonim

hai doktor, saya eva dan suami saya mempunyai sejarah tekanan darah tinggi (keturunan). Suami saya berusia 30 tahun dengan ketinggian 163cm dan berat sekitar 95kg dia bekerja di lapangan. Beberapa bulan di belakang hipertensinya sering berulang dan sememangnya dia mengambil ubat ketika dia sakit. Sekiranya suami saya mengambil ubat secara teratur? suami saya minum amlodipine 5 mg dan biasanya disertai oleh neuralgin. Di samping itu, adakah benar bagi orang yang mengalami tekanan darah tinggi selepas ketakutan di kepala tidak dapat hilang dengan segera? Sila jawab soalan saya. Terima kasih ""

Halo,

Ubat-ubatan hipertensi perlu diambil secara rutin dan boleh memberi kesan yang baik dalam mengawal tahap tekanan darah seseorang. Mengambil ubat hanya apabila anda sakit tidak bijak untuk hipertensi.

Hipertensi atau tekanan darah tinggi yang timbul pada usia muda ini perlu diperiksa dengan teliti. Ini bermakna ada faktor yang membuat hipertensi timbul dalam suami anda. Melihat berat badan anda dan mengukur BMI anda, suami anda adalah kriteria untuk kegemukan. Ini adalah faktor pencetus hipertensi (tidak kira sejarah keluarga) yang boleh memburukkan kesihatan suami anda.

Jadi segera semak doktor dengan teliti, lakukan pemeriksaan kesihatan mengenai tahap kolesterol, gula darah dan tekanan darah serta syarat-syarat lain untuk melihat kesihatan suami anda.

Dengan mengetahui syarat-syarat ini, anda dan suami anda boleh dan perlu membuat perubahan gaya hidup, iaitu:

 1. Kurangkan berat badan kepada berat ideal.
 2. Adakah sukan.
 3. Elakkan makanan yang mengandungi garam yang tinggi.
 4. Berehat secukupnya.
 5. Menguruskan tekanan.
 6. Ambil ubat untuk mengurangkan tekanan darah tinggi.
 7. Mengawal kolesterol dan keadaan lain.

Sakit kepala yang tidak segera hilang boleh disebabkan oleh corak pengambilan ubat yang tidak mengikut peraturan yang telah anda lakukan setakat ini. Tetapi ia juga boleh disebabkan oleh keadaan lain di mana hipertensi adalah salah satu sebab kuat untuk berlakunya penyakit seperti:

 1. Sakit kepala yang tegang.
 2. Migrain.
 3. postur yang buruk.
 4. kolesterol tinggi.

Secara rutin mengambil ubat mengikut nasihat doktor dan melakukan gaya hidup sihat yang sihat.

Mudah-mudahan berguna.

Dr. Yusi

"