Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

sakit belakang ke leher

Anonim

Dokumen malam yang baik, saya tanya dokumentasi itu, sebelum saya berumur 26 tahun, saya mengalami kesakitan di bahagian belakang saya sehingga leher saya selama berbulan-bulan, saya memeriksa darah yang baik, kemudian saya memeriksa MRI hasilnya adalah penyerapan ligamentum nuchae, yang saya rasa bagaimana dan bagaimana untuk menyembuhkan dermaga? Apakah jenis terapi yang betul? Adakah latihan kecergasan / berat badan masih dibenarkan? terima kasih dok ... ""

Halo, Terima kasih atas pertanyaan yang ditanya. Sila ambil perhatian bahawa ligamentum nuchae, seperti ligamen yang wujud di seluruh badan, adalah struktur anatomi dalam bentuk ligamen yang terletak pada garis median, memanjangkan dari tengkorak tenggelam ke vertebra atau tulang belakang di dalam serviks ketujuh.

Penyerapan penyebab ligamentum nuchae sehingga kini tidak diketahui dengan pasti. Tetapi keadaan ini sering dikaitkan dengan tekanan mekanikal di dalam ligamen. Faktor lain yang boleh mencetuskan keadaan ini termasuk obesiti, waktu kerja yang panjang, gaya hidup yang tidak sihat, metabolik, degeneratif, dan sebagainya. Kesan keadaan ini berbeza-beza. Simptom-simptom yang biasa sering kali merangkumi gejala sakit leher, kelemahan, paresthesia (sensasi yang tidak normal seperti kesemutan, dll), simptom stenosis (penyempitan) atau tekanan tulang belakang, dan sebagainya. Sehingga sekarang, tindakan untuk menangani kalsifikasi dengan pembedahan dan rawatan simptomatik (mengendalikan simptom). Jenis pembedahan akan ditentukan oleh doktor yang mengendalikan kes itu, dengan mengambil kira keputusan peperiksaan. Kecergasan mungkin terhad terutama jika beberapa jenis pergerakan boleh mencetuskan / memperbaiki gejala yang dirasakan. Oleh itu, anda perlu berunding lanjut mengenai keadaan anda kepada pakar ortopedik atau doktor yang memperlakukan anda. Doktor akan memberikan rawatan yang sesuai dengan keadaan anda. Semoga maklumat ini membantu, Dr. Mesha

"