Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Mengatasi pembesaran kepala saluran darah

Anonim

Bagaimana menangani pembesaran pembuluh darah di kepala ""

Salam,

Dari maklumat yang anda sampaikan, jika pembesaran saluran darah berlaku di luar kepala, keadaan ini biasanya merupakan keadaan yang munasabah dan merupakan variasi individu. Jadi, saluran darah akan muncul di kulit wajah atau kepala kerana kulit yang nipis. Walau bagaimanapun, jika pembuluh darah ini dilebar dan berkumpul dan boleh membentuk ketulan, maka ini mungkin merupakan kelainan vaskular anatomi yang dikenal sebagai malformasi atrioveno atau pembentukan saluran darah tidak normal.

Walau bagaimanapun, jika saluran darah yang diluaskan berlaku di kepala atau di dalam otak, keadaan ini dikenali sebagai aneurisma atau pelebaran saluran darah. Di kalangan pesakit yang mengalami aneurisma di dalam otak boleh menyebabkan aduan pening yang berulang dan mengganggu kehidupan harian anda.

Oleh itu, untuk memastikan pembesaran atau pembesaran saluran darah, adalah perlu melakukan pemeriksaan langsung oleh doktor keluarga anda sebagai langkah awal atau memerlukan pemeriksaan langsung oleh pakar bedah darah. Pemeriksaan fizikal dan pemeriksaan radiologi boleh dilakukan untuk membantu menentukan keadaan pelebaran saluran darah dan memastikan keadaan ini adalah keadaan semula jadi atau patologi.

Buat masa ini, mempunyai rehat yang cukup dan mengelakkan tekanan dijangka membantu mengurangkan aduan pesakit. Mengendalikan tekanan darah dan mengelakkan makanan yang mengandung garam yang berlebihan dijangka dapat mengurangkan aduan juga.

Itulah maklumat yang dapat kita sampaikan, juga membaca aneurisma otak.

Dr. Ufi

"