Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Mengatasi pembuangan vagina dan kerap membuang air kecil

Anonim

Saya selalu mengalami pelepasan vagina yang tidak berhenti setiap kali saya buang air kecil dan kadang-kadang warna yang berbeza. Adakah itu normal? Terima kasih ""

Hai Khanza,

Terima kasih kerana bertanya.

Pelepasan faraj biasa (leukorrhea) hendaklah berwarna di antara jelas hingga putih. Di samping itu, pelepasan vagina umumnya tidak terlalu banyak sehingga ia keluar berlebihan apabila membuang air kecil, terutama yang menyebabkan gatal-gatal atau pembakaran.

Leucorrhoea yang sedang anda alami mungkin disebabkan oleh keadaan berikut:

  • Jangkitan bakteria, seperti Gonorrhea, Chlamydia
  • Jangkitan kulat, seperti Candida albicans
  • Jangkitan protozoan, seperti Trichomoniasis
  • Jangkitan virus, seperti herpes genital
  • Kerengsaan organ pembiakan, misalnya kerana sabun pembersihan vagina, bahan pakaian tertentu, tuala wanita, pelincir seksual, dan sebagainya
  • Malignancy, seperti kanser serviks
  • Vagina dimiliki oleh objek asing, dan sebagainya

Sebaliknya, anda perlu semak aduan anda terus ke pakar kulit dan alat kelamin, ya .. Doktor boleh melakukan pemeriksaan, seperti ujian air kencing, ujian IVA, pap smear, atau ujian lain untuk menentukan diagnosis dan rawatan yang tepat. Jika ia disebabkan oleh jangkitan, doktor mungkin menetapkan ubat-ubatan seperti antibiotik, ubat anti-kulat, atau ubat antivirus untuk membasmi mikroorganisma yang menyebabkan jangkitan.

Sementara itu, sentiasa menjaga organ intim bersih dengan membilasnya setiap kali saya buang air kecil, mengelakkan seks berisiko, elakkan menggunakan sabun wangi vagina atau tuala wanita yang mengandungi minyak wangi. Jangan lupa, elakkan tekanan dan penggunaan seluar yang terlalu ketat dan terbuat dari haba.

Semoga ia membantu

Dr. Nadia Nurotul Fuadah

"