Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Mengatasi emosi dan perasaan keterlaluan yang berlebihan

Anonim

Halo dok yang saya kerap merenung di tempat yang tenang memandangkan trauma yang saya alami sejak saya berusia 4 tahun. kadang-kadang saya tidak menyedari bahawa saya kadang-kadang lebam di tangan. apabila saya diberitahu untuk membeli makanan dan perubahan itu kurang, saya fikir yang membeli gejala ini yang saya alami? ""

Selamat malam, terima kasih kerana bertanya. Keadaan yang anda alami nampaknya tidak menjadi keadaan mudah dan maklumat lanjut diperlukan untuk dapat menganggarkan penyebabnya. Antara yang perlu diluruskan adalah apa yang anda maksudkan dengan tidak sedarkan diri. Apa yang anda maksudkan dengan melupakan peristiwa-peristiwa yang baru saja berlaku, sama ada niat untuk tidak menyedari diri anda tidak sedarkan diri atau yang lain, semuanya mempunyai implikasi sendiri. Sekiranya anda melupakan peristiwa itu, keadaan boleh menjadi amnesia dan ia disebabkan oleh perkara-perkara yang benar-benar boleh berbeza daripada yang anda maksudkan pengsan.

Kemudian memar di tangan, sama ada lebam muncul sendiri, atau adakah anda terlupa apabila lebam itu muncul. Kerana sesungguhnya ada penyakit yang menyebabkan orang memar walaupun tanpa benjolan sebelumnya, seperti tahap platelet yang rendah, kanser darah, penyakit Von Willebrand dan beberapa penyakit lain. Tetapi dari kisah anda yang boleh ditafsirkan sebagai amnesia, anda mungkin mengalami peristiwa di mana anda menyakiti diri anda atau anda terluka oleh orang lain, tetapi anda sendiri 'sengaja' melupakannya.

Nasihat kami, anda harus berunding dengan pengamal am, atau anda boleh pergi terus ke ahli psikologi atau pakar psikiatri sekiranya anda merasakan bahawa faktor terbesar dalam aduan anda kini berasal dari perasaan atau masalah psikologi, kerana anda sendiri menyedari bahawa anda mempunyai peristiwa traumatik. Apa yang jelas, keadaan anda perlu diterokai secara langsung untuk mengelakkan kemungkinan salah faham dan menentukan rawatan yang sesuai untuk anda. Jadi apa jua keputusan anda, sama ada anda mahu pergi ke pengamal umum atau pergi terus ke psikiatri, yang pasti memberitahu anda semua masalah yang anda fikir mungkin berkaitan, tidak perlu ragu-ragu dan tidak perlu menunggu untuk ditanya oleh doktor anda kemudian. Oleh itu, semoga menjawab soalan anda.

"