Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Mengatasi ketulan di luar vagina selepas melahirkan

Anonim

assalam mualaiakum .. Saya berumur 33 tahun, ini adalah dokumentasi, ketika berusia 6 tahun saya melahirkan bahagian cesarean, rambut kemaluan dicukur oleh jururawat, selepas beberapa minggu selepas penghantaran vagina menjadi gatal, saya suka menggaru tanpa sadar, selepas beberapa minggu saya membersihkannya dengan air daun sirih, gatal hilang, tetapi terdapat ketulan di luar vagina, ia tidak menyakitkan, tetapi saya suka gatal, bagaimana saya boleh menghilangkannya ... terima kasih ""

Halo, terima kasih atas soalan anda.

Bahagian luar alat kelamin perempuan disebut vulva yang terdiri daripada pubis mons, labia majora, labia minora, klitoris, pembukaan ureteral, pintu vagina, dan vestibule. Kawasan vulva yang dilindungi rambut dipanggil pubis mons. Fungsi rambut kemaluan adalah untuk melindungi vagina dari kemungkinan jangkitan.

Gumpalan di kawasan ini disertai dengan gatal-gatal dapat disebabkan oleh beberapa perkara, sebagai contoh:

  • Ketuat genital, adalah jangkitan kulit yang disebabkan oleh jangkitan virus.
  • Molluscum contagiosum, juga jangkitan kulit virus.
  • Folliculitis, keradangan folikel rambut akibat jangkitan bakteria. Ia sering berlaku selepas bercukur rambut kemaluan atau waxing.
  • Lichen planus, keradangan kulit yang dicirikan oleh kemerahan dan bintik-bintik gatal.

Sudah tentu untuk menentukan dengan tepat punca gejala yang anda alami, anda memerlukan pemeriksaan langsung oleh doktor. Mungkin diagnosis boleh dibuat dari temu duga dan pemeriksaan fizikal. Walau bagaimanapun, jika diperlukan, ada penyiasatan yang mungkin diperlukan seperti biopsi kulit.

Buat sementara waktu, pastikan kulit bersih di sekeliling kawasan kelamin. Tukar seluar dengan kerap. Pakai seluar yang diperbuat daripada baik dan serap peluh dan elakkan dari menggaru kawasan kulit yang gatal.

Oleh itu, maklumat yang boleh saya sediakan, semoga bermanfaat.

"