Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Mengatasi penggunaan alergi kompleks vitamin B

Anonim

Alo dok, saya ingin bertanya, selepas saya mengambil ubat untuk vitamin B kompleks, saya mengalami pelebaran urat di mana-mana, hampir seluruh tubuh saya, dari bahagian atas kepala saya ke bahagian bawah kaki saya, termasuk kambuh ambien semula. Juga dalam kantung skrotum juga ada bengkak, mungkin juga kerana pelebaran urat. Tebak apa ramuan dok yang membuat pembuluh darah saya membesar di mana-mana dan adakah ada antidot untuk mengembalikan urat seperti mereka? Terima kasih doc "

Hai Ulul ... Terima kasih atas persoalan yang diberikan.

Vitamin B kompleks adalah vitamin yang terdiri daripada vitamin B1 (thiamin), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (niacin), vitamin B5 (asid pantothenic), vitamin B6, vitamin B7 (biotin), vitamin B12 dan folat. Alahan Vitamin B agak jarang tetapi berbeza untuk setiap individu. Kerana alahan adalah berbeza untuk setiap individu. Reaksi alergi yang boleh berlaku akibat kompleks vitamin B, iaitu: ruam / kemerahan dalam kulit, gatal-gatal, kesukaran bernafas, bengkak di muka, sesak nafas.

Sekiranya anda merasakan aduan timbul setelah memakan vitamin B yang kompleks, maka anda harus berhenti mengambil vitamin B. Salah satu cara terbaik untuk mengelakkan penampilan tanda alergi adalah untuk mengelakkan bahan-bahan alahan. Untuk memenuhi keperluan vitamin B, anda boleh mengambil makanan yang mengandungi vitamin B, atau mengambil ubat dalam dos yang kecil. Jika anda merasakan aduan tidak dikurangkan dan sangat mengganggu maka anda harus kembali berunding dengan doktor yang memberikan vitamin tersebut. Jadi doktor boleh menyemak secara langsung, menggantikan vitamin yang diberikan, dan semak sama ada aduan anda benar-benar disebabkan oleh alergi vitamin B.

Juga baca: Alegi ubat

Mudah-mudahan berguna

Dr. Iriyanti

"