Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Mengendalikan parut seperti digigit oleh tomcat

Anonim

di pinggang saya ada bekas luka seperti gigitan serangga, parut adalah sakit dan seperti "bruntusan". jika anda mengatakan seseorang sepertinya digigit oleh tomcat. bagaimana untuk memperbaikinya, bagaimanakah dokumen? ""

Hi Taufiq

Tomcat adalah jenis serangga berjalur oren yang boleh menyebabkan kelainan kulit berupa ruam kemerahan yang gatal-gatal, sakit seperti pembakaran, dan jerawat yang penuh dengan air. Jika tidak ditangani dengan betul, nanah akan muncul. Kelainan ini disebabkan oleh tomcat juga dipanggil dermatitis venenata.

Pengendalian yang boleh anda lakukan ialah:

  • Segera cuci kawasan tomcat menggigit dengan air dan sabun yang lembut seperti sabun bayi, tetapi elakkan menggosok terlalu keras
  • Mampat kawasan ruam kulit dengan air sejuk
  • Elakkan daripada memecahkan jerawat berair yang timbul
  • Berunding dengan doktor secara langsung untuk melakukan pemeriksaan dan pentadbiran antibiotik dan kortikosteroid sama ada dalam bentuk salap, krim atau ubat minum untuk mengurangkan gejala yang timbul
  • Mengekalkan kebersihan diri dan persekitaran termasuk katil dari serangga dan tungau

Walau bagaimanapun, gejala yang timbul daripada gigitan tomcat juga akan ditemui dalam jenis penyakit berikut:

  1. Herpes zooster
  2. Buluus impetigo
  3. Cacar ayam

Oleh itu, memerlukan perundingan dan pemeriksaan langsung terhadap gangguan kulit yang timbul dari doktor untuk memastikan kemungkinan aduan anda. Itu sahaja, Mudah-mudahan berguna.

Dr. Winda Indriati

"