Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Faedah Gliserin

Anonim

Selamat petang, Doc. Saya mengalami masalah kulit kering yang teruk. Walaupun saya selalu menggunakan pelembap, mengambil vitamin, meningkatkan penggunaan air, sayur-sayuran, buah-buahan, rutin senaman. Kulit saya tetap kering, terutama di muka. Saya mendapat cadangan daripada rakan sekerja untuk menggunakan gliserin bercampur dengan air dengan komposisi 1:10. Soalan saya ialah, apakah gliserin sebenarnya ... ?? Adakah selamat untuk digunakan seperti yang disyorkan oleh rakan sekerja saya .. ?? Sekiranya selamat, ke mana saya boleh mendapatkan gliserin ... ?? Sekiranya tidak selamat, adakah terdapat cara lain untuk menangani masalah kulit saya ... ?? Terima kasih atas maklumat, dokumen. ""

Salam,

Glyserin adalah sebatian gula alkohol yang tidak berwarna dan tebal, dan mempunyai sifat humectant atau dapat menyerap air dari alam sekitar sehingga 20%, oleh itu, gliserin digunakan secara meluas dalam produk kosmetik baik sabun, pelembab atau penjagaan rambut.

Dengan sifat menyerapnya, gliserin digunakan untuk mengekalkan kelembapan kulit kita daripada risiko kulit kering. Oleh itu, gliserin boleh digunakan sebagai penjagaan kulit terutama untuk kulit kering atau mengelupas.

Walau bagaimanapun, penggunaan gliserin secara langsung dan tanpa arahan pakar dermatologi akan menyebabkan kerengsaan kulit atau alahan pada pesakit dengan kemungkinan alergi gliserin. Oleh sebab itu, anda harus berunding dengan ahli dermatologi untuk mendapatkan rawatan kulit kering dan rawatan untuk mengelakkan kulit kering ini.

Beberapa perkara yang perlu anda ketahui semasa menggunakan gliserin:

1. Anda boleh membeli gliserin di farmasi, tetapi harus mengikut arahan dan preskripsi ahli dermatologi

2. dos yang digunakan adalah mengikut keadaan kulit pesakit

3. Hentikan penggunaan gliserin secara berasingan jika kerengsaan kulit dijumpai

4. menggunakan produk pelembap kosmetik yang lebih baik yang telah didaftarkan dengan BPOM dan mengandungi gliserin di dalamnya. Jika anda telah menggunakan pelembap dan tidak mempunyai hasil, maka cari peratusan gliserin yang lebih tinggi

5. menilai punca-punca kulit kering anda, dan elakkan sebab-sebab, seperti keletihan fizikal, tekanan, kurang tidur, berada di bilik berhawa dingin, nipis, terdedah kepada cahaya matahari untuk waktu yang lama tanpa perlindungan matahari

Oleh itu, maklumat yang dapat kita sampaikan, juga membaca gliserin.

Dr. Ulfi

"