Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Kulit seperti kulit ayam, bintik hitam dan bersisik

Anonim

Halo doktor, saya ingin bertanya. Saya mempunyai kulit yang seperti kulit ayam, bintik hitam dan bersisik, terutama pada kaki, paha dan sekarang ia bermula di tangan. Setakat saya, saya seperti itu. Apa yang anda fikirkan tentang dok? Adakah ia berbahaya? Dan bagaimana untuk mengatasinya? Dan dengan jujur ​​ia mengganggu penampilan. Terima kasih di muka doktor. ""

Selamat malam, terima kasih kerana bertanya. Sebelum meneruskan, izinkan kami meluruskan syarat yang anda gunakan. Kami mentafsirkan keadaan kulit seperti kulit ayam dengan istilah "goosebumps" dalam bahasa Inggeris dan mempunyai penampilan di bawah:

Jika ini bukan apa yang anda maksud, kami memohon maaf kerana salah faham.

Goosebumps sering berlaku apabila seseorang itu sejuk, ketakutan, dan biasanya dalam bahasa Indonesia mewakili perasaan "goosebumps" atau "pembentukan rambut di leher". Tetapi apabila ia berlaku secara berterusan seperti dalam kes anda, mungkin terdapat perkara-perkara lain yang berlaku, termasuk:

  • Keratosis Pilaris
  • Keratosis folikular
  • Ichtiosis
  • Penyakit Kyrle
  • Trichostasis spinulosa

Kebanyakan penyakit ini umumnya tidak berbahaya, tetapi jelas mengganggu penampilan. Nasihat kami, juga untuk mengelakkan salah faham, semak keadaan kulit anda kepada ahli dermatologi dan pakar kulit untuk pemeriksaan dan rawatan lanjut. Walaupun diagnosis tidak jelas apa yang anda miliki, elakkan menggunakan kosmetik atau ubat topikal seperti pelindung matahari dan sebagainya. Berharap awak dapat pulih tidak lama lagi.

Itu sahaja, semoga membantu.

Dr. Amadeo D. Basfiansa

"