Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

mengapa mata putih berdarah?

Anonim

Doc, saya bertanya, ibu saya memberitahu saya pagi ini jika matanya mempunyai dok darah, dari pagi hingga sekarang mereka masih ada dan darahnya semakin luas dan lebih luas ... darahnya tidak menuangkan tetapi darahnya ada di dalam bola, doc. Ketahuilah itulah sebabnya, doc, penyelesaian dan apa yang perlu saya lakukan mengenai dok? Terima kasih ""

Hi Willy Mungkin apa yang anda maksudkan adalah pendarahan subconjunctival. Bahagian putih mata mempunyai membran yang dikenali sebagai konjunktiva. Di bahagian bawah konjunktiva terdapat saluran darah. Mempunyai pecah dalam saluran darah ini akan menyebabkan pembentukan darah. Gejala-gejala pendarahan subconjunctival termasuk: Tompok merah terang pada bahagian putih mata (sclera) dengan sempadan yang tegas. Mata merah tanpa gatal-gatal yang disertai, sakit atau ketajaman penglihatan yang kurang, kecuali disertai dengan gangguan lain seperti gangguan kornea, shift lensa, dll. Berikut adalah gambar:

Beberapa faktor yang mencetuskan pendarahan subcojunctival termasuk:

  • Kecederaan seperti terkena.
  • Tekanan besbol yang meningkat, contohnya disebabkan batuk, ketegangan semasa pembuangan air keras, mengangkat beban berat, dan sebagainya.
  • Tekanan darah tinggi.
  • Gangguan darah pembekuan contohnya akibat ubat-ubatan, gangguan darah, dan sebagainya.
Untuk memastikan, anda perlu terlebih dahulu memeriksa dengan doktor anda. Sekiranya ia disebabkan oleh pendarahan subconjunctival, walaupun ia kelihatan menyeramkan dan berbahaya, pendarahan subconjunctival ini tidak berbahaya dan tidak memerlukan sebarang rawatan. Tompok-tompok merah ini akan hilang perlahan-lahan dengan sendirinya dalam masa 2-3 minggu bergantung kepada tahap pendarahan, tetapi jika bintik-bintik merah cenderung lebih meluas atau disertai oleh gejala gangguan penglihatan dan kesakitan, anda harus segera berunding dengan pakar mata untuk pemeriksaan. . Terima kasih, tuan William William "