Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

kemungkinan mendapat rabies selepas digigit oleh kucing

Anonim

Selamat malam Doc ... Saya ingin bertanya ... anak saya 4 hari yang lalu digigit / tercalar oleh kucing, kita tidak tahu, sama ada ia digigit atau tercalar oleh dok, anak saya 3 tahun 10 bulan ... dia hanya menjelaskan bahawa kadang kala dia digigit kadang ditanya orang lain cakar ... jawapannya masih membingungkan, selama 4 hari tidak ada tanda-tanda demam, loya, atau panas tinggi ... sekarang luka goresan / gigi kering ... ciri-ciri goresan berjalur panjang di lengan ... tidak ada lubang seperti gigitan. persoalannya sama ada ini masih merupakan gejala Rebies atau harus disuntik dengan dok anti-rabies untuk menjangka perkara yang tidak kami kehendaki ... sila jawab ... Thx. ""

Hi.Gigitan kucing atau kucing menggaru adalah sesuatu yang memerlukan rawatan yang hampir sama. Langkah pertama yang mesti dilakukan jika calar kucing atau kucing terjejas dengan membasuh luka dengan menggunakan sabun kemudian dibilas dengan air yang mengalir. Gatal boleh menyebabkan rabies. Tetapi ingatlah bahawa tidak semua kucing mempunyai virus rabies. Gejala yang boleh disebabkan oleh rabies termasuk:

  • bengkak di kawasan sekitar luka
  • demam
  • saraf
  • Festering
  • dsb.
biasanya jika gigitan atau gores tidak mendalam (tidak menembusi kulit) maka biasanya tidak berbahaya dan tidak menyebabkan rabies yang berkontraksi. Dan biasanya tidak memerlukan suntikan antirab jika kecederaan tidak besar dan tidak mendalam. Apa yang perlu dipertimbangkan ialah jika tanda-tanda di atas berlaku segera ke doktor. Tetapi jika anda ragu-ragu, anda boleh mengendalikan doktor secara langsung supaya anda dapat memastikan keadaan anak anda. Artikel berikut yang boleh anda baca mengenai Rabiessem mungkin berguna. Terima kasih. Danny

"