Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Kemungkinan selaput dara tidak koyak walaupun sudah beberapa kali hubungan intim

Anonim

Selamat malam doktor. Adakah mungkin jika selaput dara masih utuh (tidak koyak) walaupun ia telah melakukan hubungan seks beberapa kali? Jika ya, adakah anda boleh hamil dengan dok dengan keadaan seperti ini? Terima kasih dok ... ""

Halo Namellysha,

Selaput dara adalah membran kulit yang sangat nipis yang terbentang di dalam vagina. Hemma mempunyai beberapa jenis dan boleh elastik / rapuh, juga boleh rapuh:

Di sesetengah wanita yang mempunyai selaput dahan elastik, ia mungkin selepas hubungan seks akan kembali normal. Tetapi kebanyakan wanita selaput dara akan terkoyak selepas penembusan, contohnya semasa bersetubuh.

Sementara itu, selaput dara juga boleh koyak walaupun masih perawan / tidak pernah melakukan hubungan seks sebelum ini. Selaput dara boleh dikoyakkan kerana senaman, melakukan pecahan berlebihan, berbasikal, perlanggaran atau trauma ke faraj, pemeriksaan dalaman, dan melancap. Oleh itu, perlu diberi penekanan bahawa selaput dara tidak berkaitan dengan keperawanan dan untuk mengetahui sama ada selaput dara utuh atau telah koyak perlu diperiksa secara langsung.

Kembali ke soalan anda, selagi ada sperma yang memasuki vagina, kemungkinan kehamilan masih wujud, terutama jika anda telah melakukan penetrasi. Walaupun ia hanya petting, tetapi jika sperma masuk, kemungkinan kehamilan masih di sana.

Juga perlu diingat bahawa sperma lelaki tidak hanya hadir dalam air mani semasa ejakulasi, tetapi juga terdapat sedikit cecair selang yang dikeluarkan oleh lelaki ketika zakarnya tegang. Di samping itu, berlakunya kehamilan juga bergantung kepada banyak faktor seperti kesuburan, keadaan hormon wanita, keadaan organ pembiakan wanita, dan kualiti sperma itu sendiri.

Berikut adalah artikel yang berkaitan dengan topik soalan anda:

Hymen

Terima kasih dan semoga membantu,

Dr. Devika Y

"