Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Gumpalan darah keluar setelah mengambil pil pengguguran

Anonim

Doc, teman wanita saya mempunyai pengguguran menggunakan pil pengguguran 3 caplets di bawah lidah 2 dan terlepas v 1 tetapi hanya darah yang keluar dan benjolan sedikit apa yang pengguguran telah berjaya, bagaimana untuk membersihkan uterus ??? ""

Hai Andy,

Pengguguran adalah satu usaha untuk menghentikan kehamilan dengan mengusir hasil konsepsi sebelum janin boleh hidup di luar rahim. Perbuatan pengguguran tanpa indikasi perubatan seperti teman wanita anda sebenarnya sangat berbahaya kerana ia boleh menyebabkan syarat-syarat berikut:

- pendarahan yang berlebihan dan berterusan
- Jangkitan akibat pengguguran
- Kerosakan ke rahim
- Keradangan pelvik
- kemandulan
- dan sebagainya

Selain menjadi sangat berbahaya, pengguguran tanpa petunjuk perubatan juga menyalahi undang-undang. Selaras dengan Undang-undang Kesihatan Perkara 194, setiap orang yang terlibat dalam pengguguran haram boleh dihukum maksimum 10 tahun penjara dan denda maksimum 1 bilion. Oleh itu, anda dan teman wanita anda sepatutnya berhenti melakukan pengguguran.

Sekiranya teman wanita anda mengalami pendarahan selepas mengambil ubat pengguguran, satu-satunya cara untuk mengatasi ini adalah dengan segera semak dengan pakar obstetrik. Doktor akan melakukan pemeriksaan pelvik dan ultrasound untuk mengesan keadaan kehamilan. Dari hasil pemeriksaan ini doktor baru akan dapat memberikan rawatan yang sesuai mengikut keadaan yang mendasari.

Maklumat berikut boleh digunakan:

Pengguguran

Jadi mudah-mudahan berguna.

Dr. Muliani Sukiman

"