Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Darah keluar selepas tonsillectomy

Anonim

doc, saya ingin bertanya hanya semalam, saya melakukan tonsillectomy dan selepas 1-5 hari keadaan saya bertambah baik kemudian pada masa seterusnya hingga ke hari ke-6, saya berdarah lagi, bagaimana pendapat anda, doc?

Terima kasih Kholikz untuk soalan itu.

Satu komplikasi yang boleh berlaku selepas pembedahan adalah pendarahan. Walau bagaimanapun, pendarahan ini biasanya berlaku sejurus selepas pembedahan. Selepas pembedahan selesai, bahagian yang dikendalikan akan disuntik atau kaedah lain akan digunakan untuk menghentikan pendarahan. Selepas perdarahan telah berhenti sepenuhnya, maka pesakit boleh dikembalikan ke bilik rawatan biasa.

Jika selepas enam hari darah tiba-tiba keluar lagi dari pembedahan, mungkin ia adalah bekuan darah yang pada awalnya melekat pada luka pembedahan dan akhirnya meleleh. Walau bagaimanapun, pendarahan jenis ini biasanya hanya sedikit dan pendek. Sekiranya anda mempunyai pendarahan yang mencukupi, anda harus:

1. Kompres dengan ais supaya darah berhenti dengan cepat

2. Mengunyah aliran darah dengan kasa

3. Segera pergi ke perkhidmatan kesihatan terdekat, terutamanya tempat di mana anda beroperasi supaya doktor anda dapat menilai selanjutnya.

Tetapi seperti yang saya katakan di atas, jika ada sedikit darah, maka anda tidak perlu bimbang, kerana pada hari ke 6, pendarahan harus berhenti (jika tidak ada pendarahan selama 5 hari).

Anda boleh membaca artikel berkaitan:

Tonsillectomy

Itulah jawapan dariku, semoga ia membantu

Dr. Andika Surya

"