Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Keluar daging disertai dengan pendarahan selepas pembedahan buasir

Anonim

Dokumen selamat pagi ... Saya ingin bertanya. Dan meminta pencerahan ... kira-kira sebulan yang lalu saya menjalani pembedahan buasir dan memberikan antibiotik dan ubat kaflam ... tetapi selepas beberapa hari daging itu muncul lagi berkembang dalam dubur ... menurut pakar bedah itu adalah tag kulit, sesungguhnya dalam beberapa apabila tag kulit tidak menyakitkan, tetapi apabila bab tag kulit diperbesar dan ia menyakitkan ... Soalan persahabatan ... 1. Untuk mengurangkan kesakitan, saya telah mengambil ubat selama lebih kurang 1 bulan 2 kali sehari, apakah bahaya dermaga. Dan antibiotik juga ... Saya takut kebanyakan ubat-ubatan akan menjejaskan organ-organ lain. 2. Adakah skintag perlu dipotong menjadi dok kerana ia sangat membimbangkan ... ini adalah sama seperti sebelum operasi ... sakit 3. 3 minggu selepas pembedahan berdarah pada masa bab .. tetapi sekarang ia telah berhenti berdarah ... tetapi skintag selalu tumbuh terpesona pada masa selepas bab tersebut. Sila jawab ... doktor yang melakukan perbuatan sedang menjalani haji ... tidak dapat mengendalikan sampai dia pulang ... terima kasih ""

Hello, Rully

Terima kasih atas pertanyaan anda untuk .com

Jawab soalan pertama anda, mengenai penggunaan Kaflam selama satu bulan dan menggunakan antibiotik. Kaflam mengandungi Potassium Diclofenac yang digunakan sebagai pelega kesakitan, mengurangkan keradangan, dan kesakitan postoperative ringan dan sederhana. Diclofenac Potassium adalah ubat anti-radang nonsteroidal (NSAID). Kaflam mempunyai kesan sampingan, termasuk; gangguan gastrousus untuk menyebabkan ulser lambung dan duodenal, penyakit jantung, gangguan fungsi hati, gangguan kesihatan mental, penindasan sum-sum tulang, anemia dan boleh mengganggu kitaran haid yang normal. Penggunaan antibiotik yang selamat mengikut arahan doktor. Jika anda mengambil antibiotik mengikut arahan doktor anda, itu tidak menjadi masalah, tetapi anda perlu tahu bahawa mengambil antibiotik juga mempunyai kesan sampingan, termasuk; jangkitan kulat, cirit-birit, muntah-muntah, loya, batu ginjal, gangguan darah, kehilangan pendengaran dan tindak balas alergi.

Menjawab soalan kedua anda mengenai tag kulit selepas pembedahan hemorrhoidal. Tag kulit adalah daging yang tumbuh di permukaan kulit. Tag kulit terbentuk daripada saluran darah dan kolagen di lapisan luar kulit. Secara umum, tag kulit tidak berbahaya, tetapi perlu dikeluarkan jika ia mengganggu anda. Beberapa cara yang boleh dilakukan oleh doktor untuk membuang tag kulit, antara lain; pembedahan kecil, pembedahan elektrik, cryotherapy, dan ligation.

Menjawab soalan ketiga anda, mengenai pendarahan selepas pembedahan hemorrhoidal. Aduan anda adalah salah satu daripada komplikasi pembedahan hemorrhoidal, pendarahan boleh berhenti dengan sendirinya atau pendarahan akan berlaku secara berterusan, jika pendarahan berlarutan panjang dan berlebihan, maka anda harus berjumpa dengan doktor anda yang pernah merawat anda sebelum ini, supaya anda boleh melakukan rawatan lanjut atau dapatkan bantuan perubatan secepat mungkin. Komplikasi yang boleh berlaku selepas pembedahan hemorrhoidal, antara lain; pendarahan atau pembekuan darah selepas buang air besar, kehilangan kawalan dalam pergerakan usus, fistula dubur, pengekalan kencing, jangkitan, dan penyempitan kanal dubur.

Oleh itu, semoga bermanfaat.

Dr. Vallensia Nurdiana Febriyanti.

"