Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Kanker rahim pada orang tua

Anonim

Doktor, lelaki tua itu didiagnosis dengan karsinoma endometrial varian khas. Dan ia disyorkan untuk pembedahan angkat rahim. Kami tidak membantah operasi ini. Beliau berusia 69 tahun. Soalan saya adalah dok: - Apakah langkah terbaik dalam masa terdekat? - Memandangkan usia lanjut, apa yang perlu kita perhatikan? - Adakah pembedahan lebih baik dilakukan di hospital khusus kanser? Adakah alat lebih lengkap dalam sn? Terima kasih H ""

Hello HUSIN ......

Terima kasih atas soalan anda.

Prosedur pembedahan yang akan dilakukan oleh ibu anda, dalam bahasa perubatan, dipanggil hysterectomy, yang merupakan langkah perubatan untuk menghilangkan rahim wanita, di mana tindakan ini disyorkan untuk wanita yang mengalami penyakit tertentu dan telah menjalani pelbagai rawatan perubatan, tetapi keadaannya tidak membaik.

Hysterectomy sendiri adalah pembedahan besar jadi pesakit mungkin memerlukan kemasukan ke hospital selama lebih kurang seminggu. Tetapi ini bergantung pada usia dan keadaan kesihatan keseluruhan pesakit.

Jika sesungguhnya histerektomi ditunjukkan untuk merawat kanser, maka pembedahan harus dilakukan di sebuah hospital kanser, tetapi ini tidak mutlak. Ibu anda boleh ditangani di hospital yang bukan kanser khusus jika ada alat dan juga tenaga medis yang dapat mengendalikan kes ibu anda.

Sesetengah kesan sampingan yang boleh berlaku dalam jangka pendek selepas pembedahan histerektomi, termasuk: pendarahan dari faraj, gangguan usus dan pundi kencing, gejala - gejala menopaus (jika seorang wanita tidak mengalami menopaus).

Langkah terbaik anda dan ibu anda perlu buat pada masa ini adalah untuk membincangkan kerumitan histerektomi dengan doktor yang akan merawat penyakit ibu, dari risiko, penyediaan, kos, dan lain-lain supaya ibu anda bersedia menjalani pembedahan ini.

Klik artikel di bawah yang sepadan dengan soalan anda:

KANSER KANSER

Oleh itu penjelasan yang boleh kita sampaikan, mungkin berguna.

Salam,

Dr. Jati

"