Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Jarak selamat untuk sinar-x paru-paru

Anonim

Dokumen, saya ingin bertanya, saya telah pulmonari Jun, adakah saya akan berputar di paru-paru pada bulan November? Beliau berkata apabila radiasi rotgen tidak baik, tempoh 5 bulan mungkin untuk rosgen mempunyai kesan ke atas badan saya, bukan? Sila jelaskan dokumen itu ???????? terima kasih ""

Hai Susi,

Terima kasih kerana bertanya.

Ia perlu dijelaskan, untuk apa petunjuk yang anda perlukan untuk menjalani pemeriksaan x-ray paru-paru? Adakah doktor mencadangkannya?

Menentukan pemeriksaan yang betul atau tindakan perubatan yang perlu dilakukan oleh pesakit tidak dapat dilakukan secara sembarangan. Seorang doktor yang baik dan kompeten pastinya akan mempertimbangkan dengan berhati-hati manfaat dan risiko yang mungkin timbul daripada tindakan ini. Jika dirasakan bahawa faedah yang diperoleh jauh melebihi potensi risiko yang mungkin timbul, maka tindakan pemeriksaan atau perubatan akan dilakukan.

Pada pemeriksaan sinar-X, gambar organ-organ dalaman akan diambil dalam 2 dimensi menggunakan X-ray. Dengan cara ini, pelbagai penyakit, seperti gangguan jantung, paru-paru, saluran pencernaan, tulang, dan lain-lain boleh dikesan. Peperiksaan ini dilakukan untuk mengesahkan keputusan temubual, pemeriksaan fizikal, dan / atau siasatan lain yang dijalankan. Melalui pemeriksaan yang komprehensif, pengendalian penyakit boleh dilakukan secara lebih optimum.

Tiada had minimum atau maksimum pada berapa lama ia selamat untuk menjalani x-ray, termasuk sinar-x paru-paru. Ramai orang bimbang tentang kesan negatif pemeriksaan sinar-X, salah satu yang berkaitan dengan radiasi X-ray yang dapat meningkatkan risiko mutasi genetik dan pembentukan sel-sel kanser. Kebimbangan ini perlu diluruskan agar tidak keterlaluan. Kerana, bahaya sinaran ini hanya dapat timbul jika anda terdedah kepada radiasi dalam dos yang sangat besar dalam jangka waktu yang panjang. Jika ia hanya dilakukan sesekali, maka bahaya yang berpotensi adalah sangat kecil, walaupun diabaikan. Apa yang lebih mudah terdedah kepada kerosakan adalah jika ujian x-ray anda melibatkan cecair kontras tertentu. Kerana, dalam sesetengah orang yang sensitif, cairan kontras ini boleh menyebabkan reaksi alergi, ringan dan teruk (anafilaksis). Risiko ini sebenarnya boleh dikurangkan dengan menguji alergi sebelum mengambil tindakan.

Anda tidak perlu bimbang terlebih dahulu. Rujuk terus dengan doktor atau pakar radiologi yang mencadangkan peperiksaan yang berkaitan dengan faedah dan risiko yang mungkin anda dapat dengan menjalani peperiksaan. Sekiranya keraguan, jangan ragu untuk meminta pendapat kedua dengan memeriksa doktor lain.

Semoga ia membantu

"