Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

jadual haid biasa tetapi hanya bintik coklat yang tinggal

Anonim

Assalamualaikum .. Memperkenalkan nama saya adalah Febri. Saya telah berkahwin - + 7 bulan dan sedang menunggu mandat dari Yang Maha Kuasa, dokumen. Dari permulaan haid (kelas 2SMP naik ke gred 3) haid saya memang tidak teratur di dok, ia boleh menjadi 2/3 bulan haid baru, tempoh purata adalah 2 bulan. pernah menstruasi dengan lancar beberapa kali. Terdapat kebimbangan, tetapi ketika saya bercakap dengan ibu saya, itu memang merupakan faktor keturunan, tetapi terima kasih Tuhan ibuku diberkati dengan 6 orang. Kisah lama pendek, doc: D 7 Januari, anggaran saya ialah saya akan datang bulanan, hanya bintik-bintik coklat nipis tidak berbaris, kerana saya baca di sana sini seperti tanda-tanda kehamilan kerana saya tidak pernah mengalami ini sebelum, hari ketiga saya cuba Hasilnya adalah "- \": (sebaliknya hari ketiga keluar sedikit lebih daripada warna cm tidak terlalu tebal dan seperti permulaan haid.) Dalam tempoh ini saya memang sering mandi, sukar untuk memegang air kencing, ketika kencing terakhir sakit sedikit di akhir dok Saya cuba menyemak dengan bidan puskesmas dan dinasihatkan pergi ke Obgyn SJ pada hari ke-8, tempat-tempat tidak keluar kerana kerana tempoh haid saya adalah sekitar 7-8 hari, malam adalah HB, dan darah keluar segar. Ternyata itu benar-benar keluar kira-kira 2 meter dari dok, keesokan harinya saya mula mendapat lebih banyak tempat semasa satu haid, pada hari ketiga saya mempunyai lumbago cantik kerana sepanjang hari saya bekerja di luar dan berdiri banyak selepas -2 titik selesai terima kasih Tuhan, saya tidak keluar sehingga sekarang. Saya mahu pergi ke Dr. Obgyn, seperti yang dicadangkan oleh Puan Kl bidan sehingga hari ke 16 tempat-tempat yang masih tinggal. Alhamdulillah, pada hari ke-16, itu bersih sehingga sekarang, air kencing sudah tidak menyakitkan. jadi saya tidak pergi ke obyin. Persoalan saya ialah, apa yang doktor saya alami tempat untuk 2 haid, apakah perkara biasa? kerana faktor tertentu? . atau saya masih perlu melakukan pemeriksaan, walaupun sekarang saya merasa pulih. Perhatikan dok, sebelum saya mempunyai jangkitan pundi kencing, apabila pada ultrasound, doktor mengatakan tiada tanda myoma atau apa-apa lagi, keadaan rahim saya juga baik. Sila beri tahu apa yang saya alami, doc. terima kasih terlebih dahulu ""

Alo Febriyanti,

Kitaran haid biasanya 21-35 hari dengan haid 2-7 hari dan jumlah darah yang keluar ialah 30-40ml. Sekiranya terdapat kurang darah haid, ia boleh kelihatan seperti bintik coklat. Dari maklumat yang anda sampaikan, aduan utama anda adalah haid yang tidak teratur dan haid dalam bentuk bintik coklat. Haid yang tidak teratur dan darah haid yang kecil (bintik-bintik) boleh disebabkan oleh pelbagai faktor seperti:

 • Masalah hormon
 • Tekanan
 • Keletihan
 • Perubahan drastik dalam berat badan: obesiti dan penurunan berat badan
 • Malnutrisi
 • Kesan sampingan kontraseptif
 • Keadaan perubatan tertentu seperti sindrom ovarium polikistik, sista ovari, penyakit tiroid, kencing manis

Sekiranya anda sedang melakukan program hamil juga, saya cadangkan anda terus berunding dengan pakar obstetrik anda supaya pemeriksaan lanjut dapat dilakukan untuk menentukan keadaan anda semasa memastikan penyebab gangguan haid anda Doktor anda mungkin akan melakukan ultrasound dan ujian darah untuk membantu membuat diagnosis. Tambahan pula, doktor akan dapat menyediakan pengurusan yang sesuai mengikut hasil peperiksaan anda.

Semasa menunggu untuk berjumpa doktor, anda boleh melakukan petua berikut untuk membantu memudahkan haid:

 • Dapatkan rehat yang cukup
 • Senaman yang kerap
 • Makan makanan yang sihat dan berkhasiat
 • Memenuhi keperluan cecair badan
 • Pastikan berat ideal anda
 • Menguruskan tekanan dengan bijak
 • Bersedialah dengan gaya hidup yang sihat
 • Cuba pastikan badan anda tidak letih

Semoga ia dapat membantu anda,

Terima kasih

"