Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Hubungan nafas berat dan takikardia dan batuk hilang

Anonim

Saya berikan Siska, berusia 19 tahun dan lebih 10 bulan, tinggi 160cm, BB 47kg. Saya mempunyai aduan sejak beberapa kali yang mempunyai kadar denyutan purata 120x / minit, dan ketika bernafas sedikit berat di dada tengah, dan selama 2 bulan terakhir batuk kering tetapi hanya 3-4 kali sehari. dan aduan ini tidak mengganggu aktiviti harian saya. Saya telah mengambil ubat untuk batuk kering dan telah pulih, tetapi selepas seketika batuk itu berulang. Saya ingin bertanya, adakah terdapat hubungan antara HR dan nafas yang agak berat? atau ada gejala penyakit lain? dan bagaimanakah pengendalian yang betul? terima kasih banyak ""

Halo Siska Nurjannah,

Orang dewasa biasanya mempunyai kadar jantung purata sekitar 60-100 kali seminit. Pulse di atas 100 kali per minit dipanggil takikardia atau nadi yang cepat. Nadi cepat boleh timbul akibat proses semulajadi seperti ketika bersenam atau emosi, tetapi jika keadaan takikardia berlangsung sepanjang hari atau tanpa pencetus tertentu untuk kebanyakan masa, kelainan yang mendasari harus disyaki. Keabnormalan boleh berasal dari sistem irama jantung atau faktor lain di luar jantung, seperti anemia (kekurangan darah merah) dan hipertiroidisme (penghasilan hormon tiroid yang berlebihan).

Antara nafas yang terasa berat dan keadaan takikardia boleh dikaitkan. Apabila jantung memompa darah lebih cepat, ia secara automatik berfungsi lebih keras dan memerlukan lebih banyak tenaga dan oksigen. Satu lagi contoh adalah keadaan takikardia yang disebabkan oleh anemia, kekurangan darah merah yang membawa oksigen juga sering menyebabkan penderita berasa nafas.

Sedangkan batuk kering yang hilang dapat disebabkan oleh banyak faktor baik dari paru-paru (seperti asma, bronkitis), saluran pernafasan (seperti radang dan pembesaran tonsil), atau juga paru-paru luaran yang memicu seperti penyakit perut refluks asid dan pembengkakan jantung (umumnya terdapat faktor risiko seperti hipertensi, diabetes, dan lain-lain)

Buat masa ini, langkah pertama yang anda boleh ambil adalah dengan berunding secara langsung dengan doktor anda mengenai aduan yang anda alami, supaya doktor boleh menganalisis melalui pemeriksaan yang lebih menyeluruh, termasuk jika perlu untuk melakukan penyiasatan seperti rekod jantung, foto sinar-X, pemeriksaan darah, pemeriksaan CT dan sebagainya untuk membantu menubuhkan diagnosis. Dengan mengetahui diagnosis, rawatan yang sesuai dapat diberikan.

Sementara itu, beberapa cadangan dapat membantu meringankan aduan anda:

  • mengenal pasti dan mengelakkan batuk yang mencetuskan jika ada, contohnya minuman sejuk, makanan pedas, asap rokok / pencemaran, dll.
  • Gunakan topeng semasa perjalanan, terutamanya ke tempat di mana udara tidak bersih
  • mengambil lebih banyak air
  • makan makanan berkhasiat, berbilang sayur-sayuran dan buah-buahan
  • menguruskan tekanan
  • elakkan merokok
  • rehat yang mencukupi terutamanya pada waktu malam

Anda boleh membaca artikel berkaitan: takikardia

Mudah-mudahan maklumat ini berguna.

Salam, Dr. Delvira

"