Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Keputusan ujian negatif tetapi merasakan tanda-tanda kehamilan

Anonim

Hello doc, saya ingin bertanya mengenai kitaran haid, selepas pergi ke hadapan 5/7 hari baru pada bulan Jun n Julai saya tidak boleh mendapatkan tempoh saya sehingga sekarang sama ada saya mengandung, saya mempunyai TP yang negatif, tetapi selepas Jun, setiap pagi pada waktu malam, saya sentiasa mual, pening sakit .. saya telah mengalami keguguran 3 tahun yang lalu 1 tahun yang lalu ... Thx doc ... ""

Halo ibu Asria. Terima kasih atas soalan anda.

Saya minta maaf atas keguguran yang anda alami sebelum ini. Kitaran haid / haid pada wanita boleh berbeza dari satu wanita ke wanita lain. Siklus menstruasi normal berlangsung antara 21-35 hari dari hari pertama tempoh haid terakhir anda, dan jika kitaran anda berulang setiap 21-35 hari dapat dikatakan bahawa kitaran haid anda adalah normal.

Aduan untuk rasa mual, pening, dan PD (mungkin nada tujuan payudara) seperti berapa lama kesakitan berlangsung? Dan bilakah ia berlaku? Sebelum haid? Semasa haid? Atau bagaimana. Kerana gejala-gejala ini tidak spesifik boleh menjadi tanda kehamilan tetapi juga boleh menjadi gejala yang lain seperti sindrom pra-menstruasi, penyakit berjangkit, atau gangguan gastrointestinal seperti bisul, dll. Tanda-tanda kehamilan yang mesti diketahui ialah:

  • Tanda-tanda Mungkin Hamil: haid yang lewat, mual muntah, sakit pagi, kelembutan payudara dan sesak, perasaan pergerakan janin, kerap membuang air kecil, kesukaran membuang air besar, kenaikan berat badan, dan sebagainya.
  • Tanda ketidakpastian pada kehamilan: pembesaran abdomen, rahim yang diperbesar, keputusan ujian kehamilan yang positif, dll.
  • Tanda Tanda Kehamilan Definitif: anda mendengar denyutan jantung bayi dengan peranti dan ultrasound, pergerakan janin yang dapat dilihat, dirasakan dan disentuh dan mendapati bahagian-bahagian janin.

Untuk mengetahui dengan lebih tepat sama ada anda hamil atau tidak, anda harus melakukan ujian kehamilan ulang atau pergi terus ke doktor anda. Walaupun anda boleh melakukan cadangan berikut: elakkan tekanan, dapatkan rehat yang cukup, dan makan makanan berkhasiat.

Mudah-mudahan berguna.

Salam, Dr. Dian

"