Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Clots berwarna putih di telinga

Anonim

telinga saya mempunyai ketulan putih "adalah cendawan ini ???"

Hello doenni,

ketulan putih kotoran yang terdapat di telinga kanan boleh menunjukkan jangkitan pertumbuhan atau kulat atau dalam bahasa perubatan yang dipanggil otomikosis. Tanda-tanda lain dalam bentuk telinga yang sangat gatal, sakit telinga, kemerahan di telinga, telinga merasa kenyang, apabila menjangkiti gejala-gejala gangguan gendang telinga seperti timbul pelepasan cecair dan menurun. Secara umumnya jangkitan ini paling sering dijumpai pada orang yang mempunyai kebiasaan berenang kerap, hidup di kawasan tropika, mengalami diabetes, atau penyakit yang dapat mengurangkan sistem imun (seperti HIV / AIDS).

Walau bagaimanapun, sebelum pemeriksaan lanjut oleh doktor, kemungkinan keluhan anda yang lain tidak boleh dikeluarkan seperti kehadiran objek asing di telinga atau kulit mati atau menaik yang terkumpul.

Untuk menentukan sama ada anda benar-benar mempunyai jangkitan kulat dan untuk mendapatkan rawatan yang terbaik, disyorkan agar anda berunding dengan doktor anda secara langsung mengenai aduan yang anda alami, supaya ia dapat diperiksa dengan teliti, terutama sekali melihat keadaan telinga. Pengendalian tentu saja akan diselaraskan dengan keputusan diagnosis doktor, contohnya membersihkan telinga telinga dari kotoran dengan alat khas dan memberikan titisan / minuman anti-kulat. Juga pastikan bahawa anda mempunyai faktor risiko jangkitan kulat untuk dirawat untuk mencegah jangkitan berulang. Di samping itu, beberapa cadangan lain yang perlu anda pertimbangkan seperti mengelakkan berenang untuk seketika, elakkan berenang di air yang kurang bersih kemudian, pastikan telinga tidak basah dan lembap untuk masa yang lama, elakkan menggali telinga telinga dengan tunas kapas atau benda lain membersihkan bahagian telinga, makan makanan berkhasiat.

Mudah-mudahan maklumat ini berguna.

Salam Dr. Delvira

"