Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Gejala skizofrenia dan pengurusannya

Anonim

hello doktor, saya azwin ke-20 dalam beberapa tahun kebelakangan saya sering paranoid, halusinasi, kadang-kadang saya suka bercakap dengan diri sendiri, melakukan perkara-perkara tanpa menyedarinya, tetapi selepas itu saya ingin mengelirukan diri sendiri, apa yang saya lakukan? bagaimana saya dapat ke sini? kenapa saya bercakap dengan diri saya, tetapi saya sedar doktor. satu doktor yang saya suka mempunyai banyak kawan tetapi keinginan untuk membina hubungan sosial tidak wujud, saya lebih suka menghabiskan masa saya sendiri. Adakah saya mempunyai gangguan, doktor, saya perlu mengambil ubat, kerana pada pendapat saya, saya hanya sihat. terima kasih ""

Hai,

Pertama sekali, saya ingin mengucapkan terima kasih kerana memberi saya soalan on.com. Saya adalah Dr. Radhianie Djan akan cuba membantu menjawab soalan anda.

Schizophrenia adalah penyakit mental kronik yang menyebabkan para pesakit mengalami khayalan, halusinasi, pemikiran kacau, dan perubahan tingkah laku. Keadaan yang biasanya berlangsung lama sering ditafsirkan sebagai gangguan jiwa mengingat kesukaran pesakit membezakan antara realiti dan fikiran sendiri

Schizophrenia dicirikan oleh gangguan persepsi dalam bentuk halusinasi (pendengaran, melihat atau mencium sesuatu yang benar-benar tidak wujud), khayalan (kepercayaan yang tidak masuk akal / tidak sesuai dengan realiti, tetapi tidak dapat dinafikan), fikiran kacau dan perubahan tingkah laku. Beberapa tahun sebelum episod akut, skizofrenia dapat mengalami gejala yang disebut gejala negatif, iaitu:

· Enggan bersosial, tidak selesa berada dekat dengan orang lain

· Kehilangan kepekatan

· Mengubah corak tidur

· Kehilangan minat dan motivasi yang baik dalam mewujudkan hubungan

Schizophrenia perlu didiagnosis sedini mungkin supaya rawatan dapat diberikan dengan serta-merta dan kemungkinan pemulihan lebih besar. Rawatan skizofrenia biasanya diberikan untuk masa yang lama, walaupun gejala telah berkurang. Pengendalian skizofrenia diberikan oleh:

· Dadah, seperti antipsikotik

· Terapi psikologi

Sokongan keluarga juga akan membantu menyembuhkan skizofrenia. Anda boleh menyemak dan berunding dengan pakar psikiatri. Pemeriksaan yang dilakukan dengan mengetahui sejarah terdahulu, boleh membantu menentukan keadaan kesihatan fizikal dan psikologi yang dialami. Supaya dapat segera diberikan langkah penanganan yang tepat.

Saya amat menyarankan agar anda boleh bercakap secara terbuka dengan pakar-pakar ini supaya mereka dapat membantu anda dan boleh memberikan rawatan yang sesuai untuk aduan anda. Lawatan berkala dengan doktor biasanya diperlukan untuk meningkatkan kejayaan rawatan. Apabila anda melihat seorang doktor, anda boleh disertai oleh keluarga atau kawan terdekat anda. Sudah tentu perundingan dengan doktor adalah sangat sulit dan tidak akan disebarkan kepada orang lain, jadi anda boleh bercakap tentang masalah anda dengan tenang. Merujuk pakar psikiatri atau psikiatri tidak menunjukkan bahawa anda mempunyai masalah mental. Jadi, anda tidak perlu risau. Berunding dengan pakar psikiatri adalah satu cara untuk meringankan beban yang anda bawa, kerana mereka boleh memberikan nasihat dan penyelesaian untuk menyelesaikan aduan anda. \

Untuk penjelasan lanjut, anda boleh membaca artikel tentang:

Schizophrenia

Begitu banyak maklumat yang dapat kami sampaikan, saya berharap maklumat ini berguna untuk menyelesaikan aduan anda.

Salam,

Dr. Radhianie Djan, BMedSci

"