Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

gatal-gatal kepada ruam kulit pada bayi

Anonim

mlm dok sy ayu apa ubatnya jika anak itu pipi gatal hanya berumur 1 bulan ?? ""

Hello Agi, kulit bayi sensitif sering menyebabkan ia mudah mengalami ruam atau bintik merah, termasuk pipi. Berikut adalah beberapa syarat yang boleh menyebabkan aduan ini:

  • Dermatitis atopik - biasanya dialami oleh bayi dengan sejarah alahan pada ibu bapa mereka, sama ada dalam bentuk asma, rinitis alergi, atau gatal-gatal pada kulit akibat penggunaan makanan atau dadah tertentu. Pada bayi, ia sering menyebabkan bintik merah pada pipi.
  • Milia - juga dikenali sebagai jerawat bayi, sering dijumpai pada bayi baru lahir, disebabkan oleh halangan liang oleh keratin
  • Sindrom pipi yang tersentak - tanda kemerahan pada kedua-dua pipi seperti menampar
  • Impetigo - jangkitan bakteria yang sangat menular. Krustosa Impetigo, varian impetigo, sering menyerang kawasan hidung dan mulut
  • dan sebagainya
Sila baca penyebab bintik-bintik merah pada kulit bayi. Untuk memastikan penyebab aduan bayi anda mengalami, anda harus berjumpa dengan doktor anda secara langsung. Melalui pemeriksaan fizikal, doktor akan menentukan sebab dan menentukan rawatan yang sesuai. Semasa menunggu pemeriksaan doktor, pastikan kulit bayi bersih, terutamanya di kawasan gatal. Letakkan sarung tangan di kedua-dua belah tangan bayi untuk menghalangnya daripada menggaru kawasan gatal kerana ia boleh menambah kerengsaan atau jangkitan.

"