Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Kesan selepas pembedahan di kawasan retina

Anonim

Sy. AGE 53 tahun. Ahad, ingin menjalani pembedahan untuk detasmen retina. Bagaimana selepas pembedahan? Bolehkah anda melihat secara normal atau bagaimana anda mengawan? Adakah cukup untuk satu operasi? . Apakah punca utama detasmen retina? Tanya doktor untuk menerangkan. Terima kasih banyak, doktor ... ""

Hello, terima kasih atas persoalan yang anda sampaikan.

Detasmen retina adalah satu keadaan yang mengancam penglihatan, terjadi akibat pelepasan retina dari lapisan di belakangnya, gejala awal yang paling biasa adalah bahawa pesakit merasa melihat kilatan cahaya dan kemudian berkurang kemampuan penglihatan. Seberapa buruk keadaan ini bergantung kepada apa yang ablasi berlaku, berapa lama, berapa luas dan sama ada makula masih dilekatkan atau terpisah.

Terapi detasmen retina hanya pembedahan, sama ada dengan pembedahan gelangsar skleral, retinopexy pneumatik, atau vitrectomy, bergantung kepada keadaan yang dialami dan keputusan pakar mata anda.

Sama ada penglihatan boleh kembali sepenuhnya atau masih ada kecacatan / pengurangan penglihatan bergantung kepada faktor-faktor yang telah saya sampaikan di atas, walaupun demikian, dengan syarat bahawa bahagian yang dipanggil makula tidak menyertai ablated biasanya mungkin bahawa pengembalian visi akan lebih baik daripada jika makula dibebaskan. Anda perlu bertanya kepada doktor mata yang menangani anda.

detasmen retina

Itulah yang saya boleh katakan, semoga bermanfaat.

Dr. Lili

"