Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Ciri-ciri varicocele ringan

Anonim

Dokumen, izin untuk bertanya sama ada ciri varicocele yang ringan, kan? Bolehkah ia dilihat dengan segera atau mesti disentuh? ""

Halo, Faturohman Faturohman, terima kasih atas pertanyaan itu

Varicocele adalah satu keadaan di mana urat dalam skrotum (testicular sac) diluaskan. Varicocele juga dikenali sebagai varises dalam skrotum. Varicocele berlaku kerana injap dalam urat rosak atau terdapat penyumbatan dalam urat dalam skrotum disebabkan kelenjar limfa yang bengkak atau tumor lain.

Varicocele sering tidak memberi gejala kepada pesakit, tetapi jika terdapat gejala, biasanya hanya sakit di daerah scrotum. Kesakitan boleh berbeza dari ketidakselesaan, kesakitan, kesakitan yang tajam. Sakit juga biasanya meningkat apabila aktiviti berdiri atau berat untuk waktu yang lama. Kesakitan dapat dikurangkan dalam posisi berbaring.

Klinikal varicoceles boleh dikelaskan mengikut saiz mereka:

  1. Gred I varicocele (kecil), yang merupakan varicocele yang hanya dapat dirasakan ketika manuver valsalva dilakukan
  2. Gred II (sederhana) varicocele, varicocele yang hanya dapat dirasakan tanpa manuver valsalva
  3. Gred III (besar) varicocele, yang merupakan varicocele yang dapat dilihat (tanpa perlu disentuh) melalui kulit skrotum
  4. Varicocele subklinikal, yang merupakan varicocele yang hanya boleh dikesan menggunakan ultrasound doppler

Varicocele ringan boleh termasuk varicocele subklinikal dan varicocele gred I. Dalam kedua-dua kes, varicoceles tidak dapat dilihat secara langsung dari luar. Dalam varicoceles gred I, varicoceles perlu dirasakan ketika melakukan manuver valsava baru akan dirasakan. Dalam varicocele subklinikal, alat diperlukan dalam bentuk ultrasound doppler untuk dapat melihat pembesaran urat dalam skrotum.

Manakala gerakan Valsalva dilakukan melalui pernafasan yang mendalam, menutup hidung dan mulut dengan ketat ketika cuba menghembuskan nafas secara mendalam.

Begitu banyak maklumat dari saya, mudah-mudahan menjawab

Dr. Irna Cecilia

"