Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Bagaimana menangani stretch mark

Anonim

Tanya, apa kaunter krim untuk mengeluarkan tanda regangan, kan? ""

Hello Rian ......

Terima kasih atas soalan anda.

Anda perlu tahu terlebih dahulu bahawa stretch mark adalah stroke yang sering muncul di kulit badan di mana lemak terkumpul, seperti pada payudara, perut atas, lengan atas, punggung, dan peha.

Coretan ini pada mulanya merah, selepas itu merah jambu, atau ungu dan dari masa ke masa ia akan berubah menjadi warna putih atau kelabu === bergantung pada warna kulit seseorang.

Banyak krim, losyen dan gel yang menuntut menghilangkan tanda regangan. Anda boleh membelinya di farmasi dengan syarat produk tersebut telah didaftarkan dengan BPOM dan sudah diketahui umum. Produk ini biasanya mengandungi ekstrak bawang dan asid hyaluronik.

Pilihan lain ialah menggunakan produk (krim, gel, losyen) yang ditetapkan oleh ahli dermatologi, yang biasanya mengandungi retinoids, tretinoin, avita, renovas, dll.

Mengelakkan stretch mark dengan: menjaga berat badan yang ideal === berat badan tidak boleh meningkat dengan cepat atau menurunkan berat badan dengan cepat, makan makanan yang sihat dan berkhasiat tepat pada masanya, minum air sekurang-kurangnya 2 liter sehari, dan sebagainya.

Klik artikel di bawah untuk maklumat lanjut:

STRETCH MARK

Oleh itu penjelasan yang boleh kita sampaikan, mungkin berguna.

salam,

Dr. Jati

"