Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Cara menangani karsinoma lacrimalis

Anonim

Doc, mata kiri saya merasakan sedikit berbeza. Lipatan kelopak juga lebih tepat, bulu mata juga kurang. Saya fikir ada gangguan pada lacrimal caruncle. Bagaimanakah saya melakukan dok? ""

Halo,

Sebenarnya, bentuk wajah, bentuk badan, bentuk pergerakan manusia tidak benar-benar hak simetris dan kiri. Kadangkala terdapat perbezaan saiz dan bentuk mata kanan dan kiri. Selagi tidak ada aduan yang mengganggu anda, sebenarnya perbezaan itu bukan sesuatu yang perlu dikhuatiri. Manakala jika ada ketulan / keluhan merah dan bengkak di sekitar carrackula lacrimal (Lacrimal Caruncle) mata anda, ia boleh disebabkan oleh jangkitan bakteria di kelopak mata dan depan mata, tumor jinak, alergi dan kerengsaan mata akibat udara kering, sabun, produk muka dan lain-lain .

Karsinoma Lakrimalis adalah tonjolan kulit pada akhir mata yang mengandungi kelenjar sebum dan kelenjar peluh. Karsinoma lacrimal dikaitkan dengan kelenjar lacrimal dan saluran air mata yang disambungkan ke bahagian dalam hidung. Berikut adalah gambar yang dapat menjelaskan karakter Karankula Lakrimalis:

Sekiranya tiada aduan lain selain daripada perbezaan bentuk kelopak mata kanan dan kiri, anda boleh melakukan perkara berikut untuk mengekalkan kesihatan mata:

 • Selalunya periksa mata doktor anda sekurang-kurangnya sekali setahun, untuk mengesan keadaan perubatan di mata yang mungkin asimtomatik.
 • Tidak merokok kerana asap rokok bersentuhan dengan mata menjadi sumber kerengsaan di depan mata yang boleh menyebabkan degenerasi mata.
 • Gunakan cermin mata hitam dengan perlindungan UV semasa aktiviti luar pada waktu pagi hingga petang.
 • Jangan gunakan produk muka dan solek yang telah dibuka lebih dari satu tahun kerana ia boleh menjadi sumber kerengsaan mata.
 • Apabila bekerja di hadapan skrin elektronik, menjadikannya kebiasaan untuk melakukan teknik relaksasi otot mata seperti berikut setiap 20 minit menghidupkan mata anda ke tempat dengan jarak minimum 6 meter, selama 20 saat. Atau berehat mata anda setiap 2 jam selama 15 minit.
 • Pastikan mata lembap dengan mengedip, terutamanya apabila membawa kenderaan dan melihat skrin elektronik untuk masa yang lama.
 • Mempraktikkan Gaya Hidup Sihat dengan memakan makanan Seimbang yang seimbang, berolahraga secara teratur, mendapat rehat yang cukup pada waktu malam dan menguruskan tekanan dengan bijak. Keadaan badan yang sihat boleh menyokong kesihatan mata.

  Jika anda masih bimbang tentang keadaan mata anda, lakukan pemeriksaan secara langsung dengan Pakar Oftalmologi. Doktor akan menjalankan peperiksaan perubatan yang menyeluruh dan teliti menggunakan lampu mata dan alat khas. Dan jika perlu, rujuk kepada anda untuk menjalankan penyiasatan seperti ujian darah jika doktor mengesyaki keadaan perubatan lain yang mendasari keadaan mata.

  Untuk maklumat lengkap tentang bagaimana untuk mengekalkan kesihatan mata, anda boleh klik di sini.

  Oleh itu, maklumat yang kami sediakan dapat membantu anda.

  Salam, Dr. Caecilia.

"