Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Cara menghalang migrain mata dari berulang

Anonim

Doktor Assalamualaikum. Saya berusia 22 tahun, saya mempunyai masalah doktor dengan migrain mata (migrain optik). Saya ingin bertanya kepada doktor. Bagaimana saya menyimpan migrain saya dari berulang. Dan bagaimana untuk merawatnya? Terima kasih ""

Hello Simon, terima kasih atas persoalan ini

Migrain mata adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan penampilan gejala di mata yang berlaku sebelum, semasa, atau selepas serangan migrain. Walau bagaimanapun, gejala-gejala mata ini juga mungkin berlaku tanpa serangan migrain. Gejala mata yang boleh berlaku termasuk kehilangan penglihatan sementara, kehadiran bintik-bintik buta pada mata, melihat garis melengkung, melihat bintik-bintik cahaya atau kilauan cahaya.

Migrain optik ini boleh menerangkan 2 keadaan, migrain dengan aura atau migrain retina. Migrain Aura adalah berlakunya gejala neurologi yang berlaku sebelum, semasa, atau selepas serangan migrain. Gejala neurologi boleh mengganggu gangguan visual, menghilangkan bau tertentu, merasakan rasa tertentu pada lidah, dan sebagainya. Aura migrain ini biasanya berlaku hanya dalam masa yang singkat, beberapa minit hingga satu jam. Masalah penglihatan yang berlaku dalam aura migrain biasanya berlaku di kedua-dua mata (walaupun ia boleh berlaku lebih teruk dalam satu mata). Keadaan ini cenderung tidak berbahaya dan tidak akan menyebabkan masalah penglihatan tetap.

Migrain retina adalah keadaan yang lebih berbahaya daripada migrain aura. Kejadian migrain retina dianggap berkaitan dengan kekejangan (penyempitan) di dalam saluran darah di retina mata, serta perubahan dalam aktiviti elektrik yang berlaku di dalam saraf di retina. Orang yang mempunyai migrain retina mempunyai risiko yang lebih tinggi mengalami kehilangan penglihatan kekal dalam satu mata. Migrain retina hanya berlaku dalam satu mata manakala mata yang lain tidak terganggu.

Anda perlu menyemak dengan Neurologi anda untuk memastikan bahawa tiada apa-apa lagi yang menyebabkan masalah penglihatan di mata anda. Jika ia benar-benar disebabkan oleh migrain okular, rawatan sebenarnya adalah sama seperti migrain biasa, iaitu pentadbiran ubat sakit semasa serangan migrain atau pentadbiran ubat mual. Untuk pencegahan serangan, ubat boleh diberikan dari penyekat saluran kalsium (CCB), antiepileptik, atau antidepresan trisiklik.

Antara yang anda boleh lakukan ialah:

  1. Elakkan merokok
  2. elakkan menggunakan dadah haram
  3. elakkan merenung langsung pada cahaya
  4. letakkan mata anda apabila anda perlu bekerja dengan banyak menatap skrin
  5. Elakkan pemicu migrain lain seperti tekanan, dehidrasi, haba berlebihan, makanan tertentu yang mencetuskan migrain (boleh berbeza oleh orang), dan sebagainya.

Jadi banyak maklumat dari saya, saya harap anda boleh menjawab

"