Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Bolehkah pesakit mengalami kegagalan buah pinggang peringkat 4 melakukan urutan

Anonim

Doktor, saya ingin bertanya kepada ayah saya, dia berumur 59 tahun, ketika dia berada di panggung 4 sakit buah pinggang, dia akan dipanggil oleh ahli terapi urut, anda tidak boleh memesan dok atau mungkin menghubungi doktor pesanan khas. ""

Terima kasih Harris Hospital Salim untuk pertanyaannya dalam forum, tahap 4 kesakitan buah pinggang atau apa yang mungkin dirujuk adalah tahap 4 kegagalan buah pinggang. Ini adalah keadaan di mana terdapat penurunan fungsi ginjal disebabkan oleh keadaan seperti kencing manis, tekanan darah tinggi, gangguan sistem imun, atau keadaan lain. Di mana keadaan kegagalan buah pinggang kronik dibahagikan kepada 5 peringkat:
- tahap 1, eGFR bernilai lebih dari 90
- Peringkat 2, eGFR bernilai 60-89
- tahap 3, eGFR bernilai 30-59
- tahap 4, eGFR bernilai 15-29
- tahap 5, eGFR berada di bawah 15 tahun

eGFR adalah anggaran atau anggaran kadar penapisan glomerular, di mana nilai ini diperoleh berdasarkan formula khas yang dikira oleh doktor pemeriksa. Dalam keadaan kegagalan buah pinggang biasanya boleh disertai dengan beberapa gejala seperti:
- kencing lebih kerap atau kurang kencing
- kulit gatal
- Kekejangan otot
- menurunkan berat badan
- Kurang selera makan
- berasa lemah
- mual muntah
- sesak nafas
- kaki bengkak
- gangguan tidur

Dalam keadaan kegagalan buah pinggang peringkat 4, biasanya diperlukan untuk mengawal pakar internis secara rutin yang boleh dinilai secara kerap. Dalam keadaan ini, rawatan biasanya bertujuan untuk menghalang kerosakan buah pinggang yang lebih teruk dan mengawal keadaan asas seperti tekanan darah, gula darah, dan sebagainya. Mengenai rawatan dengan ahli terapi urut sebenarnya tidak ada kontraindikasi terhadap tindakan ini dengan keadaan kegagalan buah pinggang yang dialami (terutama dalam kes urutan yang bertujuan untuk masalah kekejangan di kaki), tetapi penting untuk mengetahui bahawa urutan tidak boleh menyembuhkan kegagalan buah pinggang, walaupun jenis secara berlebihan juga ditakuti boleh menyebabkan kerosakan tisu yang akhirnya boleh menyebabkan pendarahan dalam tisu.

Berikut adalah artikel tentang kegagalan buah pinggang kronik

Jadi dari saya, semoga ia dapat membantu
Dr. Christian Chandra

"