Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

Bolehkah anda mengambil ubat untuk keradangan mata selepas pembedahan mata?

Anonim

Dock selamat pagi, saya menjalani pembedahan, sebelum menjalani pembedahan, saya diberi dos metilprednisolone 48 ml selama 7 hari dan untuk 7 hari berikutnya dengan dos 40 ml dan tiga jenis titis mata, cyclon, P-Pred dan cenfresh, kerana mata saya mempunyai keradangan, Selepas saya menjalani pembedahan mata, terima kasih Tuhan, saya berjalan dengan lancar Selepas pembedahan saya mendapat antibiotik, sakit dan 3 titis ubat yang Cenfresh hanya digantikan oleh LFX Apabila saya pulang ke rumah saya tidak mempunyai masa untuk bertanya kepada doktor jika ubat Saya mengambilnya sebelum operasi Methylprednisolone, saya masih (boleh) mengambilnya, ingat bahawa ubat untuk keradangan dan ubat adalah sama dengan ubat yang diberikan dalam operasi pertama saya, terima kasih ""

Halo Pak ASep, Terima kasih atas persoalan anda

Maaf, sebelum di sini, tidak jelas apa pembedahan mata yang sedang anda alami, kerana banyak jenis pembedahan mata. sama ada pembedahan katarak, pterygium atau pembedahan mata yang lain. Jika mata anda mempunyai keradangan, kemungkinannya

 1. Konjungtivitis atau jangkitan konjungtiva yang disebabkan oleh jangkitan bakteria, virus dan kulat
 2. Blefaritis, keradangan kelopak mata kelopak mata
 3. Uveitis, keradangan lapisan tengah mata (Uvea)
 4. Keratitis, keradangan yang berlaku di kornea mata
 5. Scleritis, adalah keradangan membran putih mata

Manakala kes-kes atau penyakit mata yang mempengaruhi pembedahan adalah:

 1. Katarak
 2. Pterygium
 3. Detasmen retina
 4. Glaukoma

Mengenai methylprednisolon ubat adalah sejenis ubat kortikosteroid, untuk mengurangkan simptom bengkak, sakit dan alergi. juga boleh merawat arthritis, penyakit mata, kulit, buah pinggang, usus, paru-paru, penyakit alahan yang teruk. dan kanser. Ubat ini berfungsi untuk mengurangkan sistem imun terhadap beberapa penyakit. Kesan sampingan methylprednisolone adalah loya, muntah, berat badan, najis darah hitam, batuk darah, degupan jantung tidak teratur.

anda perlu berunding dengan ubat itu lagi kepada doktor yang mengendalikan anda, kerana doktor anda lebih mengetahui keadaan mata anda pada masa ini, sama ada anda masih memerlukan ubat metilprednisolone, dan terutama jika mata postoperative anda telah bengkak, sakit dan mata kabur, berjumpa doktor dengan serta-merta mata anda, untuk pemeriksaan segera dan rawatan.

Beberapa cadangan untuk anda

 • Mengekalkan kebersihan luka selepas operasi
 • Ambil ubat dari pakar mata yang mengendalikan anda secara teratur, pada dos yang ditetapkan
 • makan makanan yang sangat berkhasiat untuk membantu proses penyembuhan pembedahan
 • Pakai gelas jika anda mahu keluar
 • Elakkan pendedahan mata dengan cahaya matahari langsung, skrin televisyen dan alat.
 • Kawalan kerap mata pakar mata secara teratur

Terima kasih, harap berguna. Dr.Nurmarwiyah

"