Jawatan Popular

Pilihan Editor - 2019

berat anak berusia 14 bulan hanya 9 kilogram

Anonim

Doc, anak saya kini berumur 14 bulan, tetapi bbnya hanya 9.5 kg ... adakah itu biasa? Apabila saya selesai makan, saya akan membuang air besar segera, mungkin hanya 5 minit selepas makan, saya akan makan apa sahaja yang saya mahu, makan berat badan atau buah pada masa yang sama, jadi jika dia makan 3x kemudian buang air besar juga 3x, makan 4x, BAB juga minum susu, tidak juga BAB, kenapa kamu tidak melakukannya? ""

Halo, Mona Rosadhi, terima kasih kerana bertanya.

Untuk melihat bayi yang mempunyai pertumbuhan normal atau tidak, terdapat beberapa petunjuk yang perlu dilihat, iaitu umur, jantina, berat badan, dan panjang / tinggi. Data-data ini diperlukan untuk melihat pertumbuhan normal bayi melalui grafik KMS (kad ke arah kesihatan) atau carta pertumbuhan dari WHO. Anda harus memahami cara membaca dan menggunakan carta pertumbuhan kanak-kanak. Ketahui tentang cara membaca carta kepada pekerja kesihatan terdekat, supaya anda tahu bagaimana untuk memantau pertumbuhan anak anda. Carta KMS dapat dilihat dalam buku MCH (kesihatan ibu dan anak).

Menurut carta berat badan KMS (kad kepala yang sihat) dan carta pertumbuhan berat mengikut umur WHO (BB / U), seorang budak lelaki berusia 14 bulan yang beratnya 9.5 kg masih dalam kategori biasa (tidak kekurangan nutrisi). Walau bagaimanapun, pertumbuhan bayi atau anak mesti sentiasa dipantau. Jika pada setiap ukuran yang dicadangkan, kanak-kanak tidak mengalami peningkatan berat badan 2x berturut-turut, pemeriksaan doktor perlu dilakukan untuk melihat kemungkinan anak itu sakit atau mengalami gangguan pertumbuhan. Pemantauan yang disyorkan untuk pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak:

1. Bayi 0-12 bulan disyorkan dipantau setiap bulan

2. Kanak-kanak 12-24 bulan disyorkan untuk dipantau setiap 3 bulan

3. Kanak-kanak 24-72 bulan disyorkan untuk dipantau setiap 6 bulan

Pemantauan boleh dilakukan di posyandu, puskesmas, atau doktor terdekat.

Kanak-kanak dengan pergerakan usus yang kerap boleh disebabkan oleh beberapa perkara, seperti cirit-birit akibat jangkitan atau peradangan pada usus atau peningkatan pergerakan usus disebabkan penggunaan makanan tertentu. Cirit birit ditakrifkan sebagai buang air besar lebih daripada 3 kali sehari dengan konsistensi / ketumpatan yang lebih berair / lembut daripada biasa. Pernafasan yang kerap juga boleh memberi kesan ke atas apa yang dia makan, jika makanan itu tinggi serat, dia akan lebih sering buang air besar. Sekiranya pergerakan usus yang kerap menyebabkan berat badan menurun, berada dalam status pemakanan yang lemah, atau ada gejala lain seperti usus besar, terdapat lendir, darah, demam, sakit perut, dan kelemahan, berunding dengan doktor anda dengan serta-merta.

Berikut adalah artikel tentang berat badan normal pada kanak-kanak, mengekalkan berat badan, dan pertumbuhan anak bermula dari pencernaan yang sihat, boleh dibaca untuk menambah maklumat.

Jadi, semoga bermanfaat.

Salam, Dr. Sarah Rizqia.

"